Izvor: Nezavisne Novine, 04.Feb.2016, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lebdeći bonsai: Prelijepa budućnost baštovanstva

Tim pod nazivom „Vazdušna bonsai bašta Hošinču“ osmislio je interesantan način da spoji nauku, tradiciju i prirodu.

Lebdeće biljke koje rastu u kuglama prekrivenim mahovinom na japanskom ostrvu Kjušu u radionici nazivaju „Male zvezde“ i jedna su od najinteresantnijih novina u svijetu baštovanstva.

Kako je moguće da ove „vazdušne bašte“ lebde? Uz pomoć magneta, naravno. „Male zvijezde“ >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << imaju magnet koji im omogućava da lebde dva centimetra iznad postolja, koje je takođe magnet, a napaja se uz pomoć adaptera za struju.

Iako djeluju čarobno, ove lebdeće biljke nisu bez mane. Zalivanje je, recimo, pravi izazov: biljka mora da se pomijeri s magnetnog postolja prilikom zalivanja, a da bi cijeli sistem radio, mora se uključiti u struju, ističe Džejms Vinsent za The Verge.

Naravno, poseban poduhvat je održavanje biljke u životu jer su bonsai poznati kao zahtjevniji za održavanje i neophodno je dobro poznavanje tehnika orezivanja i kalemljenja.

(NN/nationalgeographic.rs)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.