Lansirana je: Bežite

Izvor: B92, 13.Apr.2023, 07:00

Lansirana je: Bežite

Severna Koreja je u četvrtak ispalila projektil, saopštili su Južna Koreja i Japan, što je izazvalo upozorenje za neke japanske stanovnike da se sklone.

Japanska vlada upozorila je stanovnike najsevernijeg glavnog ostrva Hokaido da se odmah zaklone, rekavši da će projektil verovatno pasti u blizini ostrva oko 8 sati ujutro po japanskom vremenu (23:00 GMT).

Balistička raketa je lansirana sa istočne obale Korejskog poluostrva, saopštio je Združeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << generalštab Južne Koreje.

Lansiranje je usledilo dva dana nakon što je severnokorejski državni mediji KCNA izvestili da je lider Kim Džong Un pozvao na jačanje odvraćanja od rata u zemlji na "praktičniji i ofanzivniji" način kako bi se suprotstavio onome što je nazvao potezima agresije Sjedinjenih Država.

Severna Koreja je kritikovala nedavnu seriju zajedničkih vojnih vežbi između SAD i Južne Koreje kao eskalaciju tenzija, pojačavajući svoje testove naoružanja poslednjih meseci.

Sistem je izdao upozorenje o evakuaciji nešto pre 8 sati ujutru po lokalnom vremenu, ali ga je ukinuo ubrzo nakon toga, rekavši da je "pogrešno" predvideo da će projektil pasti u blizini ostrva.

Međutim, japanska vlada je kasnije rekla da je upozorenje o hitnoj evakuaciji – koje je izdala i kasnije povukla – bilo prikladno i da nije napravljeno greškom.

Japanska obalska straža saopštila je da je projektil pao u more istočno od Severne Koreje. Ministar odbrane Jasukazu Hamada rekao je novinarima da projektil nije pao na japansku teritoriju ili isključivu ekonomsku zonu.

Ranije je stanovnicima Hokaida naređeno da se "odmah evakuišu" i potraže sklonište u zgradi ili pod zemljom, uz upozorenje da se očekuje da će projektil sletjeti oko 8 sati ujutro.

Zvaničnici lokalne vlade na Hokaidu su kasnije rekli da "ne postoji mogućnost" da projektil pogodi ostrvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

KIMOV PROJEKTIL IZAZVAO HAOS U JAPANU! Milionima ljudi rečeno da se ODMAH evakuišu

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Apr.2023

Severna Koreja ispalila je projektil u more u blizini istočne obale Korejskog poluostrva, saopštio je Zajednički štab južnokorejskih snaga..Projektil koji je lansirala Severna Koreja u četvrtak uveče izazvao je strah i konfuziju u Japanu nakon što je vladin sistem upozorenja upozorio stanovnike...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.