Lansiran Sojuz

Izvor: RTS, 15.Jul.2012, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lansiran "Sojuz"

Sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu lansirana ruska raketa "Sojuz". Tri člana posade, među kojima je i žena astronaut sa najviše provedenih sati u svemiru, u utorak treba da stignu do Međunarodne svemirske stanice.

Ruski, japanski i kosmonaut američke svemirske agencije Nasa, Jurij Malenčenko, Akihito Hošide i Sunita Vilijams čine posadu ruske svemirske letelice "Sojuz", danas lansirane sa kosmodroma Bajkonur u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kazahstanu. Troje astronauta u utorak treba da stignu do Međunarodne svemirske stanice (MSS).

Malnečenko je jedan od najiskusnijih ruskih astronauta kome je ovo pet let u svemir.

Suniti Vilijams je to drugo putovanje, posle kojeg će prevazići dosadašnji rekord po broju sati koje je žena astronaut provela u svemiru. Ta 46-godišnjakinja je tokom 2006. i 2007, godine u svemiru provela 195 dana.

Rusi Genadij Padalka i Sergej Revin i Amerikanac Džozef Akaba su od 15. maja u Međunarodnoj svemirskoj stanici koji se kreće po orbiti udaljenoj od zemlje do 410 kilometara.

Rusija je jedina zemlja koja može da šalje astronaute na MSS, nakon što je prošlog leta poslednji američki svemirski brod otišao u "staro gvožđe".

SAD Rusiji plaćaju najmanje 50 miliona dolara za svakog astronauta prevezenog na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Lansiranje novog američkog svemirskog broda ne planira se pre 2015. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.