Izvor: B92, 17.Mar.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriza na azijskoj berzi

Beograd -- Trend pada dolara, ali i najava da će Dži-Pi Morgan kupiti investicionu banku "Bear Stearns", oborili vrednost akcija na azijskoj berzi.

Kupovina investicione banke za "male pare" signal je investitorima koliko je kriza izazvana kreditima na američkom tržištu daleko od rešenja. Japanska berza počela je nedelju sa indeksom NIKKEI manjim za 4,5 odsto. Dolar u odnosu na jen najjeftniji je u poslednjih 12 godina. Od petka samo pada.

Trgovci na berzi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prodaju akcije u kompanijama koje izvoze. Slab dolar šteti japanskoj ekonomiji pošto proizvodi koji se izvoze postaju skuplji i samim tim manje konkurentni, a to opet smanjuje zaradu ostvarenu izvozom.

"Kretanja u trgovini dolar - jen su nagla. Čini se da je banka Japana intervenisala, ali trgovina, u ovakvoj situaciji, nije u korist jena. Intervencija banke Japana neće usporiti opadanje indeksa", kaže Masanobu Išikava, diler hartijama od vrednosti.

Objava da će Dži-Pi Morgan kupiti investicionu banku "Bear Stearns" i to za dva dolara po akciji, što je samo delić njene prethodne vrednosti, izazvala je dalji pad dolara, ali i pad akcija na azijskoj berzi.

Akcije su pale u Australiji, Indoneziji, Kini, Južnoj Koreji...

"Mislim da smo usred produženog perida lošeg stanja na berzi, koji je određen faktorima koje Honkong ne kontroliše. Cenim da ćemo u bliskoj budućnosti biti svedoci pada od, možda, dvadeset hiljada poena", rekao je broker Fransoa Lun.

Prodaja investicione banke budzašto za investitore je znak da mere federalnih rezervi SAD nisu urodile plodom.

Ekonomska kriza koju su inicirale, između ostalog i neotplaćene hipotetke i stambeni krediti, ocenjuju analitičari, još ostavlja tragove na tržištima širom sveta.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Akcija spašavanja posrnule američke banke

Izvor: Poslovni magazin, 17.Mar.2008

Akcija spašavanja posrnule američke banke izazvala potres na svetskim berzamaJP Morgan Čejs (JPMorgan Chase) kupiće petu po velični investicionu banku s Vol Strita, Ber Sterns (Bear Stearns), za dva dolara po deonici - za delić njene ranije vrednosti.Vest je uzdrmala ulagače širom sveta, koji...

Nastavak na Poslovni magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.