Kremlj: Nema dogovora o automatskom vraćanju Kurilskih ostrva Japanu

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Nov.2018, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kremlj: Nema dogovora o automatskom vraćanju Kurilskih ostrva Japanu

Kremlj je danas odbacio bilo kakav "poseban dogovor" o "automatskom vraćanju" dela Kurilskih ostrva Japanu, što je spor oko čijeg rešenje će ove nedelje razgovarati zvaničnici dve zemlje.

"Poslednjih dana smo čuli dosta priča i političkih spekulacija da postoji neka vrsta posebnog dogovora o vraćanju Kurilskih ostrva. To nije slučaj i neće ni biti", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i japanski premijer Šinzo Abe >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u četvrtak će se sastati u Singapuru u cilju da ubrzaju pregovore o rešavanju tog spora.

Moskva i Tokio spore se oko Kurilskih ostrva koja je Sovjetski Savez pripojio 18. avgusta 1945, tri dana posle kapitulacije Japana, a na osnovu prethodne odluke velikih sila antihitlerovske koalicije.

Kurilska ostrva Rusi zovu Južnim Kurilima, a Japan Severnim teritorijama. Sovjetski lider Nikita Hruščov nudio je Japancima dva ostrva, ali su oni insistirali da im se vrate sva četiri.

Rusija i Japan nisu potpisali mirovni sporazum posle Drugog svetskog rata upravo zbog Kurila.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.