Krah zelene novčanice

Izvor: Glas javnosti, 08.Okt.2009, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krah zelene novčanice

Arapske države, zajedno sa Kinom, Rusijom, Japanom i Francuskom, planiraju pravi monetarni „puč“ u kojem će američki dolar biti zbačen sa svetskog ekonomskog trona, objavio je londonski Indipendent, izazvavši pravu revoluciju na svetskim berzama.

Istočni zmaj

- Postoji realna opasnost od jačanja podela između Kine i SAD oko uticaja i nafte na Srednjem istoku. Bilateralni sukobi i svađe su >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << neminovni - upozorio je Sun Bigan, bivši specijalni izaslanik Kine za Srednji istok u intervjuu za „Azijsko-afričku reviju“.

Upozorenje visokog kineskog zvaničnika zvuči kao opasno predviđanje budućeg ekonomskog rata SAD i Kine na Srednjem Istoku, što bi se moglo lako pretvoriti u još jedan vojni sukob (kako se stvari u tom regionu najčešće i završe).

Kina uvozi 60 odsto svoje nafte, uglavnom iz Rusije i sa Srednjeg Istoka, a ove godine su dobili i koncesije u Iraku (koje su blokirale SAD), dok sa Iranom imaju ugovor o razvoju sistema za eksploataciju gasa i izgradnju rafinerija. U Sudanu imaju velike naftne ugovore, dok su ozbiljno ušli i na tržište u Libiji.

Odgovor Sjedinjenih američkih država

Kineski stručnjaci veruju da su Amerikanci i te kako svesni opasnosti koju predstavlja ovakav razvoj situacije, ali da jednostavno ne mogu u istom momentu da rešavaju dva problema, već da mogu da se uhvate u koštac jedino sa posustalom domaćom ekonomijom, čije bi dalje propadanje moglo dovesti do ozbiljnih socijalnih i bezbednosnih problema u SAD.

- Planovi o izbacivanju dolara će zauvek promeniti izgled međunarodnih finansijskih transakcija. Amerika i Britanija su veoma zabrinute. Znaćete koliko su zabrinute kad budete čuli grmljavinu osporavanja ovoga o čemu smo pričali - rekao je Indipendentu kineski bankar koji je želeo da ostane anoniman.

Kad je reč o državama koje mogu da plate ceh američkog besa zbog nemoći u takmičenju sa, već se sada može reći, budućom svetskom supersilom - Kinom, prvi na listi je Iran. Teheran je, naime, još prošlog meseca doneo odluku da sve svoje devizne rezerve prebaci iz dolara u evre, što je, s obzirom na to da je reč o jednoj od najvećih izvoznica nafte na svetu, i samo po sebi ozbiljan udarac za Amerikance, da ne govorimo o tome da bi i drugi mogli da slede njihov primer. Bankari, ali i cela svetska javnost, sećaju se, međutim, šta se dogodilo sa prošlim velikim izvoznikom nafte koji se „drznuo“ da svoje proizvode prodaje u evrima umesto u dolarima. Samo nekoliko nedelja pošto je Sadam Husein doneo tu odluku, Amerikanci i Britanci napali su Irak, izmislivši priču o „oružju za masovno uništenje“ koje Bagdad navodno poseduje. Nešto slično se dešava i danas: zapadni mediji se opet nadmeću u disciplini „satanizacija Irana“, dok se iz Vašingtona i Londona čuju pokliči nalik onima iz 2003.

Bilo je i vreme da se Kina malo trgne. Ona u stvari cuva ekonomiju SAD vec 10 godina, tako sto drzi najvece svetske devizne rezerve u dolarima. Kada bi samo oni odlucili da prebace rezerve u drugu valutu to bi bio veliki sok za SAD i pokretac za druge drzave koji bi dotukao dolar, ali Kini to ne odgovara jer je vecina njenih SDI iz SAD i to bi uzdrmalo i njenu ekonomiju. SAD i Kina su se 'lizale' tokom godina, ali Kinezi konstantno kopiraju tehnologiju koju donesu zapadne kompanije i sto pre otvaraju svoju fabriku sa slicnim proizuvodima, pa tako slabi uticaj ekonomije SAD na ekonomiju Kine. Tokom vremena ona je lagno menjala dolare u Evre i malo u Rublje, ali sada je vec dosla do granice da promena dolara u druge valute moze da ide brze i odmah su zapretili SAD.

Inace ovaj status SAD dolara je vec dugi niz godina nezasluzen i SAD zive na to dolaru koji su nastampali za ceo svet, sa velikom naduvanom vrednoscu, SAD bukvalno zive na grbaci ostatka sveta sa godisnjim budzetskim deficitom od preko 1000 milijardi dolara. Tako SAD duguju svetu silne SVOJE dolare i na osnovu toga ucenjuju taj isti svet njegovom devalvacijom, koja bi umanjila vrednost dugova. Ovo se odigrava vise desetina godina i vreme je da padne kula od karata. DOLAR JE SRUSIO SSSR, A IZGLEDA DA CE I SAD.

Kada se trgovina naftom prenese na drugu valutu to ce biti veliki monetarni udarac za SAD jer ce mnogo dolara prestati da se obrce i postace nepotrebno u svetu pa ce se polako vratiti u SAD (koji ce morati da ih primi), sto ce izazivati inflaciju. Vreme je i da oni malo riknu.

VREME JE DA SE OFORMI SVETSKA VALUTA (SPR ili neka druga nova), jer je ovakva situacija sa dolarom nepravedna i najvaznije nesigurna. Medjutim sve drzave su trpele ovu nepravednu situaciju sve dok ona nije postala NESIGURNA i sada moraju da reaguju da se zastite (nisu svi kao ponizni Srbi koji ce i sebe da unistavaju da bi se ulizivali zapadu). Moramo i mi da naucimo malo iz ovog i da vidimo kako sve druge zemlje gledaju samo svoj INTERES, a ne drugarstvo, prijateljstvo i druge gluposti koje su vrlo malo vazne u medjunarodnim odnosima.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.