Kombuha je gljiva dugovečnosti

Izvor: Vesti-online.com, 22.Jan.2018, 04:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kombuha je gljiva dugovečnosti

Japanska gljiva Kombuha i napitak od nje se sve više koristi i kod nas. Važi za gljivu dugovečnosti, ali važno je da znate i kako se priprema jer ona može da bude vrlo opasna.

Gljiva je slična kefiru, ali se ne pravi u mleku nego u čaju, u koji je bitno dodati i šećer jer se ona njime hrani. Od nje i čaja pravi se i čuveni napitak koji je odličan za zdravlje.

Ako pijemo ovaj napitak redovno, možemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << sprečiti bolest arterija, pomoći u biosintezi kolagena, proteina koji čini strukturu kostiju, kože, krvnih sudova. Dobro je i za kožna oboljenja ali i rast kose.

Pomoći će vam i kod obnavljanja crevne flore, ubrzavanja cirkulacije, snižvanja šećera u krvi, holesterola, olakšavanju simptoma artritisa, reume, poboljšavanju rada žlezde, pa čak i smanjenja stresa.

Kombuha čaj bogat je B vitaminima i folnom kiselinom koji su neophodni za formiranje novih ćelija. Osim toga, bogat je organskim kiselinama, enzimima, polifenolima, a sve to zajedno povoljno utiče na naše zdravlje.

Sve što vam je potrebno je da imate komad gljive iz koje ćete dalje razmnožavati mikrobiološke kulture.

Potrebno vam je 7 čaša vode. Sklonite vodu i dodajte pola čaše šećera. Mešajte dok se šećer ne istopi a onda dodajte 4 kesice čaja i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Obično se koristi crni čaj, beli čaj, oolong ili zeleni čaj. Svi su ujedno i odlični čajevi za mršavljenje pa nije ni čudo što se kombuhi pripisuju i ova svojstva.

Kada se čaj ohladi sipajte u čistu staklenu teglu. Komad stare kombuhe stavite u čaj. Prekrijte teglu krpom ili papirnim ubrusom i pričvrstite gumicom za tegle.

Teglu čuvati na sobnoj temperaturi, ali ne direktno na sunčevoj svetlosti. Ako nemate mesto koje je zaklonjeno od sunca, zamotajte teglu u neku krpu.

Prvo će se na površini pojaviti sitni mehurići. Zatim se vremenom oni sve više grupišu i stvara se na površini čaja želatinasta masa - nova kombuha gljiva. Kada je napitak spreman za upotrebu pre svega zavisi od temperature prostorije u kojoj se tegla nalazi.

U hladnijoj sobi treba joj 4 nedelje, a na sobnoj temperaturi napitak će biti spreman za 2 nedelje. Da li je sve gotovo, prepoznaćete po gljivi koja se formirana vrhu.

Miris na sirće jer očekivan i normalan, kao i neravna površina gljive.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.