Izvor: MozzartSport.com, 23.Jul.2021, 20:30

Ko će do odbojkaške krune u Tokiju: Silni Brazil ili Poljska sa Leonom, iz prikrajka vrebaju Rusija, SAD i Francuska

Olimpijske igre: Noćas kreće takmičenje za muškarce. Karioke brane krunu iz Rija pre pet godina, a prošlog meseca u Riminiju su osvojili Ligu nacija

Koliko je jaka konkurencija u odbojkaškom svetu najbolje govori podatak da u Tokiju neće biti finalista Evropskog prvenstva u Parizu 2019. godine, Srbije i Slovenije. Mesta ima samo za 12 selekcija, a nažalost, Orlova propuštaju drugo uzastopno najveće >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << sportsko takmičenje na svetu. Zato su tu naše odbojkašice, vicešampionke iz Rija 2016.

Brazilci su pre peg godina u paklenoj atmosferi dvorane u Rio de Žaneiru pregazili Italiju sa 3:0 u finalu. Bronza je pripala Amerikancima koji su u meču za treće mesto posle pet setova bili bolji od Rusije. Prošlog meseca nabjbolje svetske selekcije imale su generalnu probu u Riminiju u trećem izdanju Lige nacija. Brazil je pokazao zašto je prvi favorit za zlato u Tokiju. Dobio je Poljake u finalu i stigao do trofeja u ovom takmičenju pod pokroviteljstvom FIVB-a.

04.05: (1,01) Brazil – Tunis (10,9)

Paklena konkurencija se očekuje u Tokiju. Bar šest reprezentacije kidišu na zlato, razlike su minimalne. Najbolje svetske reprezentacije doalze u japansku prestonicu u najjačim sastavima.

Selektor Karioka Renan dal Zoto imaće iskusan sastav sa prosekom godina od više od 30. Vođa tima je iskusni tehničar Bruno Rezende. Rođeni Kubanac Joandi Leal biće zadužen za prijem, ali i za napad u ključnim trenucima. Pomagaće mu Rikado Lukareli Souza, Valas De Souza i Lukas Satkmap. Sve zvezde svetske odbojke.

07.20: (1,10) Rusija – Argentina (5,80)

Poljska je dvostruki uzastopni šampion sveta, ali joj fali olimpijsko zlato. Pre dve godine pravo igranja za nacionalni tim ove zemlje dobio je godinama najbolji odbojkaš današnjice, zvezda Peruđe Vilfredo Leon, još jedan rođeni Kubanac koji je promenio državljanstvo. U timu će biti i Bartoš Kurek, MVP Svetskog prvenstva iz 2018. godine u Italiji, a tu su i Pjotr Novakovski, Mihal Kubijak, Aleksander Slivka, Jakub Kočanovski, Mateuž Bjenijek. Na klupi će sedeti belgijski stručnjak Vital Hejnen.

Rusija je u padu poslednjih godina, ali Maksim Mihajlov i družina nikada ne smeju da se potcene. Italija nije igrala u najjačem sastavu u Ligi nacija na svom terenu. Sada se u reprezentaciju vraćaju glavni igrači, Ivan Zajcev i tehničar Simone Đaneli, novi odbojkaš Peruđe (godinama branio boje Trentina).

02.00: (1,12) Italija – Kanada (5,30)

Selektor Fancuske Loran Tili se oprašta od klupe Trikolora na Olimpijskim igrama. Nisu Ervin Ngapet i drugovi u prvom ešalonu favorita za medalju, ali nikako ne smeju da se potcene. Amerikanci su takođe u padu. Ove godine su igrali slabije od očekivanog u Ligi nacija. Imaće selektor Džon Sperou zvezde svetske odbojke u timu, kao što su Met Anderson i Majka Kristensen.

Ovih šest reprezentacija boriće se za medalju, ostali će teško do odličja. Iran je godinama u vrhu, ali nikako da osvoji neku medalju na velikim takmičenjima. Igora Kolakovića na kormilu je zamenio trofejni ruski sturčnjak, trener Zenita iz Kazanja, Vladimir Alekno. On je četiri puta uzastopno bio šampion Evrope sa ovim timom, a njegovo iskustvo vođenja velikih utakmica biće od pomoći Amiru Gafuru i drugovima.

12.40: (1,02) Poljska – Iran (9,90)

Kanada nije u svetskom vrhu, može da iznenandi na jednom, dva meča, ali u kontinuitetu ne može se očekivati značajniji uspeh, eventualno četvrtfinale. Domaćin Olimpijskih igara, Japan, pokazao je na staru Lige nacija da napreduje. Argentina u svojim redovima ima dvojicu zvezda - tehničara italijanskog šampiona Lubea Lućijana De Čeka i srednjeg blokera Peruđe Sebastijana Solea. Ostali su skromnijeg kvaliteta. Od Venecuele i Tunisa malo toga može da se očekuje. Svaki set bio bi uspeh za ove dve selekcije.

14.45: (1,95) SAD – Francuska (1,75)

Devet odbojkaša u istoriji Olimpijskih igara je srušilo granicu od 30 poena na jednom meču. Nikome to nije pošlo od ruke dva puta, a šansu da to ostvare u Tokiju imaju Poljak Bartoš Kurek i Rus Maksim Mihajlov. Rekorder je Nemac Georgi Grozer sa 39 peona u Londonu 2012. godine i to protiv Srbije. Mihajlov je na Olimpijskim igrama u Londonu pre devet godina stigao do 148 poena na turniru, a rekord drži Argentinac Markos Milinković iz Sidneja 2000. godine (150), kada je Jugoslavija osvojila zlato sa generacijom braće Grbić, Vujevića, Meštera, a na kormilu naše selekcije sedeo je Zoran Gajić, sadašnji predsednik Odbojkaškog saveza Srbije. Italijan Ivan Zajcev sa 14 asova u Riju je bio najbolji server.

Plasman u četvrtfinala Olimpijskih gara izboriće po četiri najbolje selekcije iz obe grupe.

OLIMPIJSKE IGRE U TOKIJU ZA ODBOJKAŠE - 1. KOLO

Subota

GRUPA A

02.00: (1,12) Italija – Kanada (5,30)

09.25: (1,01) Japan - Venecuela (10,9)

12.40: (1,02) Poljska – Iran (9,90)

GRUPA B

04.05: (1,01) Brazil – Tunis (10,9)

07.20: (1,10) Rusija – Argentina (5,80)

14.45: (1,95) SAD – Francuska (1,75)

***kvote su podložne promenanam

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.