Kinezi ljuti: Japanski ambasador pozvan na razgovor

Izvor: B92, 15.Apr.2021, 18:19

Kinezi ljuti: Japanski ambasador pozvan na razgovor

Kina je danas pozvala na razgovor japanskog ambasadora u Pekingu Hidea Tarumija.

On je pozvan u znak protesta zbog planiranog puštanja kontaminirane vode iz uništene nuklearne elektrane Fukušima i rekla da će proceniti moguće pretnje koje će to naneti hrani i poljoprivrednim proizvodima.

Prema planovima koje je Japan predstavio u utorak, puštanje u more više od milion tona zagađene vode iz postrojenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oštećenog zemljotresom i cunamijem 2011. godine započeće posle dvogodišnjeg filtriranja vode radi uklanjanja štetnih izotopa, preneo je Rojters.

Plan je odmah naišao na protivljenje suseda - Južne Koreje, Kine i Tajvana.

Kina će proceniti postojanje moguće pretnje koju predstavlja najavljeno japansko puštanje zagađene vode iz nuklearne elektrane Fukušima po bezbednost prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda i njihove trgovine, saopštilo je Ministarstvo trgovine.

Rojters prenosi da je portparol ministarstva Gao Feng poručio da je Kina ozbiljno zabrinuta jednostranom odlukom Japana da ispušta otpadne vode iz Fukušime u more.

"Mi ćemo pažljivo pratiti razvoj situacije i procenjivati moguće pretnje koje predstavljaju po prehrambene i poljoprivredne proizvode i njihovu trgovinu, kako bismo osigurali bezbednost kineskih potrošača", rekao je Gao na konferenciji za novinare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.