Kineski manevri zaoštravaju napetost

Izvor: RTS, 19.Okt.2012, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski manevri zaoštravaju napetost

U Istočnom kineskom moru kineska mornarica izvela vojne vežbe. Manevrima dodatno zaoštrene napetosti između Kine i Japana oko spornog arhipelaga u tom moru.

Kina je izvela mornaričke vojne vežbe u Istočnom kineskom moru, gde se nalaze ostrva oko kojih se Peking spori sa Tokijom, javili su kineski državni mediji.

"Cilj vežbi je da se usavrše iznenadne misije u slučaju odgovora na pretnje teritorijalnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << suverenitetu i mornaričkim interesima", navodi se u saopštenju kineske ratne mornarice koje prenosi agencija Sinhua.

U vežbi je učestvovalo 11 brodova i osam aviona. Sporni arhipelag, u Japanu poznat kao Senkaku, a u Kini kao Diaoju, čini pet nenaseljenih ostrva i tri grebena.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kina: Brodovi i avioni u Istočnom kineskom moru

Izvor: Večernje novosti, 19.Okt.2012

ISTOČNO kinesko more mesto je najnovije vojne vežbe, koju bi poneko nazvao i "ratnom igrom" - Kina je poslala svojih 11 brodova i osam aviona, da "usavrše iznenadne misije u slučaju odgovora na pretnje teritorijalnom suverenitetu i pomorskim interesima", javila je državna agencija Sinhua. Ceo svet...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.