Kina uskoro lider u pronalazaštvu

Izvor: RTS, 09.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina uskoro lider u pronalazaštvu

Kina je znatno ubrzala prijave novih patenata i do 2012. će prestići Japan, tekućeg lidera u novim patentima, rezultat je jedne naučne studije.

Izveštaj je obelodanio da Kina nije samo tradicionalno poljoprivredna i zanatska zemlja, već se sve više usredsređuje na pronalazaštvo, naročito u oblastima kao što je hemijski inženjering.

"Iz Kine dolazi sve više pronalazaka, mnogo više nego iz drugih delova sveta. To je rezultat  inicijativa vlade te >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zemlje", rekao je jedan od autora studije.

U to spadaju i bonusi u vrednosti godišnje plate, koje dobijaju pronalazači novog patenta, rekao je jedan od konsultanata na studiji.

"U Kini, 16 odsto patenata dolazi iz akademskih sredina. To je znatno više od četiri odsto u SAD i jedan odsto u Japanu", dodao je on.

On je naveo da je to verovatno zbog toga što kineska vlada ima mnogo jasniji pravac povodom toga koje tehničke oblasti treba istraživati.

Najveći patentni autoriteti na svetu su Japan, SAD, Evropski zavod za patente, Južna Koreja i Kina.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.