Kina će premeriti sporna ostrva

Izvor: Press, 15.Jan.2013, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina će premeriti sporna ostrva

Premeravanje ostrva Diaoju je deo programa mapiranja kineskih "teritorijalnih ostrva i grebena", navela je agencija citirajući saopštenje državne kartografske agencije. Ostrva Diaoju poznata su kao Senkaku u Japanu koji ih i kontroliše.
Ovo premeravanje je deo kineskih napora da se "sačuvaju pomorska prava i interesi", objavila je agencija bez navođenja vremena kada će to biti urađeno, niti da li će to iziskivati aktivnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << na samim ostrvima ili će biti obavljeno s mora.
Agencija je citirala reči Džang Huifeng, zvaničnika kineske nacionalne administracije za merenje, mapiranje i geoinformatiku, koji je priznao da bi tokom izrade mapa mogli da naiđu na probleme.
"Postoje neki problemi u iskrcavanju na neka od ostrva radi merenja, kao i u premeravanju i mapiranju okolne morske oblasti kod ostrva, jer neke zemlje povređuju i okupiraju ta kineska ostrva", rekao je on.
Pomorski teritorijalni spor postoji između dve zemlje već decenijama, a odnosi Pekinga i Tokija su zahladneli nakon što je japanska vlada kupila tri sporna ostrva od privatnog vlasnika prošlog septembra, što je dovelo do masovnih protesta u Kini i poziva na bojkot japanske robe.
Kineski brodovi i avioni često su u blizini ostrva za koje kineske vlasti redovno tvrde da su kineska i optužuju Japan za upade u njihove teritorijalne vode.
Novi japanski premijer Šinzo Abe naredio je prošle nedelje ministru odbrane da pojača nadgledanje kod spornih nenaseljenih ostrva, ali potencijalno bogatih nafrom i gasom, oko kojih ne popušta ni jedna strana.
U Tokiju je saopšteno da su japanski i američki borbeni avioni izveli danas zajedničku vazduhoplovnu vežbu, samo nekoliko dana nakon što su se kineski i japanski vojni avioni međusobno pratili u blizini spornih ostrva u Istočnom kineskom moru.
Kineski mediji su danas izvestili da su kineske oružane snage dobile naređejne da podignu borbenu sposobnost u 2013. Ne spominjući spor sa Tokijom oko ostrva, u izdanju za inostranstvo partijskog lista Ženmin Žibao je navedeno da u 2013. "Narodna oslobodilačka vojska i Kineska narodna oružana policija moraju da se fokusiraju na zadatak da budu u stanju da se bore i pobede u borbi".
Da bi se pripremile za borbu oružane snage moraju takođe da "energično pojačaju vojne treninge kao u uslovima prave borbe" i intenziviraju napore da obuče vojno osoblje "visokog kalibra", kaže se u izveštaju.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.