Kakve promene donosi povlačenje cara Akihita?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2017, 21:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakve promene donosi povlačenje cara Akihita?

Odluka japanske vlade da podrži želju cara Akihita da se povuče sa trona utire put za prvu abdikaciju jednog japanskog cara posle dva veka, ali istovremeno aktuelizuje i pitanje nasleđivanja u najstarijoj carskoj dinastiji na svetu.

Jednokratni predlog zakona kojim se caru Akihitu (83) dozvoljava da se povuče sa trona i koji je japanska vlada danas odobrila, biće sada prosleđen parlamentu i verovatno brzo usvojen.

Abdikacija mora biti sprovedena u roku od tri godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od stupanja zakona na snagu, a tron će naslediti princ prestolonaslednik Naruhito 1. januara 2019.

Želja cara Akihita da abdicira sasvim je razumljiva, ali činjenica da broj članova carske porodice rapidno opada, zabrinjava Japance naročito ako se ima u vidu da tron može da nasledi samo muški potomak, a da je od četvoro Akihitovih unuka samo jedan dečak, ocenjuju mediji.

Po trenutnom japanskom Ustavu, car je simbol države i narodnog jedinstva i mada u tehničkom smislu nije državni poglavar, bavi se i poslovima od nacionalnog interesa, ali ne i politikom.

Akihito je 125. car posle prvog japanskog cara Jimua koji je prema legendi bio mitski osnivač Japana.

Veruje se da je japanska carska porodica najstarija na svetu sa tradicijom dužom od 2.600 godina čime predstavlja najstariju kontinuiranu naslednu monarhiju.

Poslednja carska abdikacija u japanskoj istoriji zabeležena je 1817. godine, kada se sa trona povukao car Kokaku.

Akihito je rođen kao peto po redu dete 1933 godine, ali ujedno i najstariji sin cara Hirohita i carice Nagako. Po očevoj želji, Akihito nije služio vojsku što je bio presedan u dugoj istoriji Japana. Oženio se 1959. godine se sa Mičiko Šoda sa kojom ima troje dece.

Carska porodica uživa veliku popularnost i poštovanje među građanima Japana, a car Akihito i carica Mičiko poznati su po tome što su uvek iskazivali solidarnost sa ljudima i imali reči utehe za nastradale, naročito posle zemljotresa, cunamija i nuklearne katastrofe 2011. godine.

Po stupanju na presto 1990. godine, car Akihito je više puta uputio izvinjenja azijskim državama koje su bile pod japanskom okupacijom u Drugom svetskom ratu.

Njegova upozorenja da Japan ne sme da relativizuje svoj militarizam iz 20. veka, često su doživljavana kao suprotnost nacionalističkom stavu aktuelnog premijera Šinza Abea i njemu sličnih konzervativaca, navodi AFP.

Nasleđivanje u japanskoj carskoj porodici sprovodi se po muškoj liniji, mada je na njenom čelu prethodnih vekova bilo osam carica.

Ranije ove godine mediji su nagoveštavali da bi 83-godišnji Akihito mogao da se povuče s vlasti krajem decembra 2018, a da će ga na tronu naslediti princ prestolonaslednik Naruhito 1. januara 2019.

Kada Naruhuto (57) koji ima ćerke ali ne i sinove, siđe s strona, sledeći u redu za krunu biće njegov mlađi brat Akišino, a potom Hisahito, Akišinov 10-godišnji sin.

Međutim, viševekovno nasleđivanje trona u Japanu moglo bi biti prekinuto ako Hisahito ne bude imao sina.

Mnogi Japanci smatraju da bi održivost trona mogla da se osigura dopuštanjem ženskog nasleđivanja, ali se tradicionalisti žestoko opiru toj ideji.

Debata o ulozi ženskih carskih potomaka ponovo je postala aktuelna ove nedelje pošto je objavljeno da će se najstarija unuka cara Akihita, 25-godišnja Mako, veriti za advokata Keija Komuru (25) kog je upoznala za vreme zajedničkih studija.

Prema plemićkom zakonu u Japanu, princeza mora da se odrekne titule ukoliko želi da se uda za "običnog građanina", dakle onog koji je bez titule.

Kako podseća BBC, ovo se već jednom dogodilo kada se tetka princeze Mako, princeza Sajako, udala se za običnog građanina 2005. godine.

Bilo je to bio prvi put da je član carske porodice u Japanu postao običan građanin.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.