Kako je Japan uspeo da smanji broj pušača

Izvor: Beta, 01.Jun.2020, 13:52

Kako je Japan uspeo da smanji broj pušača

Trend pada prodaje cigareta u Japanu izmedju 2011. i 2019. godine, korespondira sa rastom prodaje uredjaja koji zagrevaju a ne sagorevaju duvan (Heated Tobacco Products - HTP), ukazuje stručna studija američkih istraživača iz Južne Karoline i iz Kanade.Rezultati poslednjeg istraživanja koje je objavljeno krajem maja, ukazuju na povezanost drastičnog pada prodaje cigareta u Japanu od 2016. godine, sa rastom prodaje uredjaja koji zagrevaju a ne sagorevaju duvan.Autori ove studije su Majkl Kamings i Džordž Nahas sa Medicinskog univerziteta u Čarlstonu u Južnoj Karolini i profesor Dejvid Svinor sa kanadskog univerziteta u Otavi, koji su u istraživačkom radu koristili podatke Instituta za duvan u Japanu i izveštaje duvanskog giganta Filip Moris (Philip Morris International).Kako navode, zamena tradicionalnih cigareta uredjajima koji zagrevaju a ne sagorevaju duvan ima veliki potencijal da podstakne strategiju smanjenja štete u odnosu na posledice dugoročnog pušenja cigareta.Japan je svojevrsno inicijalno područje za prodaju uredjaja baziranih na ovoj inovativnoj tehologiji, a tom tržištu kompanija Filip Moris je krajem 2014. godine predstavila IQOS, dok su se dve godine kasnije pojavili i uređaji drugih proizvođača zasnovani na tehnologiji zagrevanja duvana.Prema dosadašnjim analizama, u Japanu je trenutno najrazvijenije tržište po broju korisnika tehnologije nesagorevajućeg duvana.Rezultati ove studije pokazuju da je, izmedju 2011. ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Kako je Japan uspeo da smanji broj pušača

Izvor: Blic, 01.Jun.2020

Trend pada prodaje cigareta u Japanu između 2011. i 2019. godine, korespondira sa rastom prodaje uređaja koji zagrevaju a ne sagorevaju duvan (Heated Tobacco Products – HTP), ukazuje stručna studija američkih istraživača iz Južne Karoline i iz Kanade.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.