Izvor: RTS, 05.Sep.2020, 06:12

Kako će izgledati nova deponija u Vinči

Beogradska deponija smeća u Vinči biće zatvorena do kraja godine, a zameniće je sanitarna deponija, a od komunalnog otpada će se proizvoditi električna i toplotna energija. Postrojenje gradi "Beo čista energija", francusko-japanski konzorcijum u partnerstvu sa Gradom Beogradom. Najveći projekat u zaštiti životne sredine vredan je 370 miliona evra.
Posle pola veka odlaganja otpada deponija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vinča je svojevrsna ekološka bomba. Osamdeset metara naslaganog otpada često gori i zagađuje vazduh, zemljište i Dunav. Stara deponija će biti prekrivena i sanirana.

"Mi ćemo pre nego što počne zatvaranje sanirati sve podzemne tinjajuće požare, rešiti pitanje odvođenja procednih voda koje su sada akumulirane u telu deponije. Mere sanacije koje se odnose na postojeću deponiju se odnose na to da se sanira klizište i utvrditi sa svih strana deponija", rekao je Vladimir Milovanović, direktor preduzeća"Beo čista energija".
Na deponiju Vinča stiže više od pola miliona tona otpada godišnje. Planirano je da se spaljuje 340.000 tona komunalnog otpada od koga će se dobijati toplotna i električna energija. 
"Sada imamo pedesetak takvih postrojenja, a ovo u Vinči gradimo po najsavremenijim svetskim standardima. Očekujemo uspešnu saradnju u Srbiji u narednih 25 godina", istakao je Filip Til, "SUEZ Srbija".
Rešiti ekološki problem i promeniti svest građana"Naša namera je da rešimo ekološki problem. Smatramo da će projekat promeniti svest kod građana u vezi sa tretiranjem otpada. Mi ćemo pokrenuti i druge inicijative u vezi sa reciklažom i tretiranjem otpada", najavio je Mitsuaki Harada, "Itoču Srbija".
U Beogradu se za sada odvojeno sakuplja i reciklira svega pet odsto komunalnog otpada i neophodno je da se unapredi sistem odvojenog sakupljanja otpada.
Marko Popadić, direktor JKP "Gradska čistoća Beograd" naveo je da su u prethodnih godinu dana na teritoriji grada Beograda individualnim domaćinstvima podelili oko 25.000 plavih kanti za reciklažu otpada.
Dodao je da građani mogu da recikliraju na mestu nastanka tog otpada, da su 503 podzemna kontejnera pretvorili u kontejnere za odlaganje reciklažnog otpada, kao i da imaju 103 reciklažna ostrva.
Nova deponija će imati i prvo postrojenje u Srbiji za preradu građevinskog otpada.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.