KINESKI PUTNIČKI VOZ JURIO 486 NA SAT! (VIDEO)

Izvor: Kurir, 03.Dec.2010, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KINESKI PUTNIČKI VOZ JURIO 486 NA SAT! (VIDEO)

PEKING - Kineski putnički voz postavio je danas rekord u brzini od 486 kilometara na sat tokom probne vožnje na još neotvorenoj pruzi između Pekinga i Šangaja, kažu državni mediji. Agencija Sinhua tvrdi da je reč o najvećoj brzini koji je ikad postigao jedan

PEKING - Kineski putnički voz postavio je danas rekord u brzini od 486 kilometara na sat tokom probne vožnje na još neotvorenoj pruzi između Pekinga i Šangaja, kažu državni mediji. Agencija Sinhua tvrdi >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da je reč o najvećoj brzini koji je ikad postigao jedan nemodifkovani putnički voz. Drugi tipovi vozova, u drugim zemljama, putovali su brže.

Specijalno prilagođeni francuski TGV voz postigao je 574,8 kilometara na sat tokom probne vožnje 2007. godine, dok je japanski voz na magnetskom polju ubrzao do 581 kilometar na sat.

Državna televizija prikazala je elegantni beli voz kako juri kroz zelena polja u istočnoj Kini. Rekordnu brzinu, kaže televizija, voz je postigao na delu nove pruge duge 1.318 kilometara koja će, kad bude otvorena 2012. godine, skratiti putovanje između Pekinga i Šangaja na pet sati.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.