KINA U PROBLEMU, JOŠ JEDNA ZEMLJA IH GLEDA KAO PRETNJU: Amerikanci dobijaju novog pomorskog saveznika

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Nov.2020, 21:58

KINA U PROBLEMU, JOŠ JEDNA ZEMLJA IH GLEDA KAO PRETNJU: Amerikanci dobijaju novog pomorskog saveznika

Kanbera se obavezala da će potrošiti milijarde dolara na ambicioznu vojnu izgradnju

Australijska mornarica pridružila se indijskim, japanskim i američkim ratnim brodovima za zakazane godišnje vojne vežbe Malabar, koje su u utorak počele u Indijskom okeanu, obeležavajući sve veće strateško približavanje četiri zemlje usred sve veće zabrinutosti zbog kineske agresivnosti u Aziji.

Odluka Indije da uključi Australiju u godišnje vežbe dolazi nakon navaljivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Vašingtona na dublju bezbednosnu saradnju u "četvorci", neformalnoj grupi koja uključuje Sjedinjene Države, Japan, Australiju i Indiju kao kontru Kini.

Australija se vratila vežbama nakon 13 godina, kada je njeno učešće izazvalo oštre kineske zamerke. Ali ovog puta vežbe Malabar će se održati sve dok sva četiri učesnika traže dugoročnu strategiju protivteže Kini, po mišljenju analitičara.

- Kinezi su 2007. godine zapretili i nagovarali različite članove da odustanu od svog saveza - kaže Sriram Čaulija, dekan u Školi za međunarodne poslove Džindal na Univerzitetu O.P. Džindal.

- Ali ovog puta vežbe Malabar neće prestati, jer će naredna decenija biti sasvim drugačija, percepcija pretnje kineske moći sada je mnogo veća u sve ove četiri zemlje, tako da ima trajnu budućnost - nastavio je Čaulija.

Prva faza vežbi, koja uključuje simulirane ratne igre i borbene manevre, održava se u Bengalskom zalivu i trajaće do petka. Druga faza biće održana sredinom novembra u Arapskom moru.

- Vežba koja se izvodi kao"nekontaktna, samo na moru", s obzirom na pandemiju Kovida-19, pokazaće visok nivo sinergije i koordinacije između prijateljskih mornarica, koja se zasniva na njihovim zajedničkim vrednostima i posvećenosti međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima - navodi se u saopštenju indijske mornarice.

Vežba Malabar, koja je započela 1992. godine kao bilateralna vežba između Indije i Sjedinjenih Država, proširena je tako da uključuje Japan kao stalnog člana od 2017. godine. Takođe je zabeležila povremeno učešće drugih zemalja.

Iako Australija želi da se vrati već neko vreme, analitičari kažu da je Indija oklevala da uputi poziv zbog zabrinutosti da bi taj potez mogao da uznemiri Kinu.

Ipak, šestomesečno vojno suprotstavljanje Indije Kini na Himalajima podstaklo ju je da zauzme odlučniji stav o saradnji sa "četvorkom", a analitičari kažu da će ovogodišnje vežbe Malabar pomoći u konsolidaciji grupe, kojoj Vašington pokušava da pruži stratešku podršku još od 2017. godine.

Najviši američki zvaničnici pozdravili su potez Indije.

Kina je osudila "savez četvorke" sa svojim ministrom spoljnih poslova Vang Lijem, rekavši prošlog meseca da je "njegov cilj zagovarati staromodni hladnoratovski mentalitet da podstakne konfrontaciju između različitih grupa i blokova".

Analitičari ističu da se Kanbera obavezala da će potrošiti milijarde dolara na ambicioznu vojnu izgradnju, rekavši da se suočava sa regionalnim izazovima. Diplomatski odnosi Australije sa Kinom takođe su se pogoršali ove godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.