Južna Koreja zabranila uvoz ribe iz mora oko Fukušime

Izvor: Blic, 06.Sep.2013, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Južna Koreja zabranila uvoz ribe iz mora oko Fukušime

Južna Koreja zabranila je sav uvoz ribe iz osam japanskih prefektura, zabrinuta zbog curenja radioaktivne vode iz oštećene nuklearne centrale Fukušima.

Portparol južnokorejske vlade rekao je da je mera doneta zbog velike zabrinutosti javnosti oko curenja kontaminirane vode iz Fukušime u more. Zabrana stupa na snagu danas, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Fukušimu je poslednjih meseci pogodio niz incidenata sa curenjem vode iz oštećenih reaktora.

Centrala je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << posle zemljotresa marta 2011. teško oštećena cunamijem koji je izazvao prekid hladjenja, te su se zapalili i istopili nuklearni reaktori. Radioaktivna voda iz te centrale od ranije curi u more.

Sada se pumpama dovodi voda da rashladi reaktore ali skladištenje te radioaktivne vode je postalo problem za Tokijsku elektro kompaniju (Tepko) koja upravlja centralom.

Kontaminirana voda se skladišti u privremenim rezervoarima ali kao stalni problem se javlja curenje iz tih rezervoara i dovodnih cevi.

Podzemne vode iz brda oko centrale takodje teku u radioaktivne oblasti.

"Preduzeli smo ove mere zbog povećane brige javnosti oko toga što stotine tona zagadjene vode teče u okean na mestu gde se dogodila nesreća u centrali Fukušima u Japanu, rekao je portparol južnokorejske vlade.

Južna Koreja je već zabranila uvoz nekih proizvoda iz Fukušime i sedam okolnih prefektura.

Japanske vlasti su medjutim saopštile da je izvezena riba bezbedna za jelo.

"Sprovodimo stroge bezbednosne kontrole u skladu sa medjunarodnim standardima. Ako se očita nivo radijacije iznad dozvoljenog standarda isporuke se zaustavljaju", rekao je portparol japanske vlade.

Japanska vlada je početkom nedelje izdvojila 47 milijardi jena (473 miliona dolara) za rešavanje problema curenja kontaminirane vode, uključujući i plan da se izgradi "ledeni zid" od zemlje oko reaktora i da se uvede savremeniji sistem za preradu vode.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zabranili uvoz ribe zbog Fukušime

Izvor: B92, 06.Sep.2013

Seul -- Južna Koreja zabranila je sav uvoz ribe iz osam japanskih prefektura, zabrinuta zbog curenja radioaktivne vode iz oštećene nuklearne centrale Fukušima...Portparol južnokorejske vlade rekao je da je mera doneta posle velike zabrinutosti javnosti zbog curenja kontaminirane vode iz Fukušime...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.