Jeftin džojstik za mobilne telefone

Izvor: B92, 09.Okt.2009, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeftin džojstik za mobilne telefone

Japanska telekomunikaciona kompanija KDDI prikazala je na Ceatecu, izložbi elektronike koja se ove nedelje održava u Čibi kraj Tokija, jeftin 3D džojstik za mobilne telefone.

Izvor: Mikro




Sistem se sastoji od softvera instaliranog na telefonu i plastičnog dela u vidu opruge. Opruga se na kameru pričvršćuje prstenastim magnetom i lako se stavlja i skida. Prikazana su dva različita modela od kojih je jedan izgledao kao da je napravljen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kod kuće.

S donje strane poklopca na kraju opruge nalaze se dva kvadratića, jedan crveni i jedan plavi, na koje se kamera fokusira. Softver prati njihovo pomeranje dok korisnik pomera oprugu levo-desno i napred-nazad ili je pritiska i otpušta, što omogućava kontrolu duž sve tri ose. Na primer, ukoliko se opruga pritisne, softver to može da protumači kao pritisak tastera miša ili kao komandu da uveliča sliku ili mapu. Opruga može i da se rotira što, na primer, može poslužiti za okretanje slika. Pošto se pomeranja opruge detektuju vizuelno, može se desiti da kamera ne vidi šta je na njenom kraju ukoliko se opruga previše savije.

KDDI je prikazao dva slučaja primene ove tehnologije, jedan za igranje, a drugi za gledanje slika. U drugom slučaju korisnik pregleda slike poređane u matricu pomeranjem opruge levo-desno i gore-dole, a kad je pritisne slika se poveća. Zakretanjem džojstika slika se okreće iz portretnog položaja u pejzažni ili obrnuto. Kad se koristi za igranje telefonski džojstik se ponaša jednako kao i računarski džojstik za igrice.

Kad se komercijalizuje opruga će koštati sto jena (oko jedan dolar) i moći će da se kupi u prodavnicama mobilnih telefona. Posle dve godine razvoja softver je spreman, ali džojstik će se na tržištu pojaviti tek kroz mesec dana. Najpre će moći da se kupi samo u Japanu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.