Izvor: Beta, 07.Maj.2023, 09:47

Japanski premijer u Seulu na sastanku sa južnokorejskim predsednikom

Japanski premijer Fumio Kišida doputovao je danas u Seul na sastanak sa južnokorejskim predsednikom Jun Suk Jeolom, u nastojanju dve zemlje da prevaziđu tenzije.Reč je o prvom samitu Tokija i Seula koji će biti održan u Južnoj Koreji u poslednjih 12 godina.Poseta je isplanirana nakon sastanka Kišide i korejskog predsednika u Tokiju u martu, kada je postignut dogovor o ukidanju međusobnih trgovinskih ograničenja.Proteklih godina, odnosi Tokija i Seula pali su na najnižu tačku posle presuda južnokorejskih sudova koji su naložili japanskim kompanijama da isplate odštetu korejskim radnicima za prinudni rad tokom Drugog svetskog rata.Problemi između dve dve zemlje datiraju iz prve polovine 20. veka kada su Japanci okupirali Južnu Koreju (1910-1945) i lokalno stanovništvo terali na prinudni rad ili prostituciju u vojnim bordelima.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Japanski premijer u Seulu na sastanku sa južnokorejskim predsednikom

Izvor: Danas, 07.Maj.2023

Japanski premijer Fumio Kišida doputovao je danas u Seul na sastanak sa južnokorejskim predsednikom Jun Suk Jeolom, u nastojanju dve zemlje da prevaziđu tenzije.

Nastavak na Danas...

Prva poseta premijera Japana Južnoj Koreji u 12 godina

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Maj.2023

Japanski premijer Fumio Kišida doputovao je u nedelju u Seul na sastanak sa južnokorejskim predsednikom Jun Suk Jeolom, u nastojanju dve zemlje da prevaziđu tenzije. Reč je o prvom samitu Tokija i Seula koji će biti održan u Južnoj Koreji u poslednjih 12 godina. Japanski premijer se prvo uputio...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.