Japanski premijer se izvinio žrtvama japanske okupacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Avg.2010, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japanski premijer se izvinio žrtvama japanske okupacije

TOKIO -

Novi liberalni premijer Japana Naoto Kan danas je, povodom 65. godišnjice japanske kapitulacije, uputio izvinjenje žrtvama japanske okupacije za vreme Drugog svetskog rata.

Kan, koji je i lider Demokratske stranke koja je prošle godine došla na vlast, prekinuo je tradiciju i nije povodom godišnjice posetio kontraverzni hram Šinto. Posete japanskih političara tom hramu predhodnih godina izazivale su oštre proteste azijskih suseda Japana, koji smatraju da se time >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odaje počast ratnim zločincima.

U ovom hramu je odata pošta za 2,5 miliona Japanaca poginulih u ratu, ali i za najveće japanske ratne zločince poput Hidekija Todža, premijera Japana za vreme Drugog svetskog rata koji je osuđen i pogubljen 1948. godine.

"Mi smo za vreme rata naneli veliku štetu i uzrokovali patnju mnogim narodima, pre svega u Aziji. Žao nam je zbog toga i upućujemo iskreno saučešće žrtvama i njihovim porodicama", poručio je japanski premijer pred oko 6.000 ljudi koji su se okupili u Tokiju na godišnjem pomenu poginulima u Drugom svetskom ratu.

Kan je kazao da je Japan obećao da više nikada neće ratovati i da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se postigne večni mir u svetu i više nikada ne ponove greške iz tog rata, naveo je AP.

On je prošle sedmice uputio izvinjenje Južnoj Koreji zbog zločina koje je Japan počinio za vreme kolonijalne vlasti u toj zemlji (1910-45).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.