Izvor: Blic, 13.Avg.2017, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japanski naučnik slučajno izmislio sladoled koji se NE TOPI

Uživanje u sladoledu uvek je trka s vremenom. Ako niste dovoljno brzi, pretvoriće se u slatku čorbu.

アイスは8種類!!🍦🍨🌈

ALL500円です•:*+:.\( °▽° )/.:+*:•#溶けないアイス #金座和アイス #japan #tokyo #harajuku pic.twitter.com/Kt7qPuf6uh

U Japanu je jedan naučnik sasvim slučajno otkrio da se sladoled >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ne topi kada mu se doda odeđena organska supstanca, prenosi “Asahi šimbun”, a evo o čemu je reč.

Istraživački centar za razvoj bioterapije pozvao je od mladog poslastičara iz prefekture Mijagi, na severozapadu zemlje, da izmisli novi slatkiš na bazi polifenola iz jagoda. Zbog katastrofe izazvane cunamijem, lokalna proizvodnja jagoda zapala je u proteklih šest godina u krizu. Kvalitet voća od tada je promenljiv, pa se tragalo za novim marketinškim metodama kako bi se pomoglo uzgajivačima.

Rešenje je bilo da se iz jagoda B-klase izvuku polifenoli i uz njihovu pomoć stvori nova namirnica. Prirodnih polifenola ima u različitim biljkama, na primer, u obliku pigmenata ili aroma.

Eksperiment nije uspeo: poslastičar se žalio da se mlečni proizvodi stežu čim im doda tu supstancu. Mislio je da nešto nije u redu s jagodama.

おはようございます😃

本日も元気に営業しています👍

チョコペンを使うと、こんな感じで絵を描いたり出来ます😘

皆さんも是非チョコペンで好きなように描いたりしてみて下さい😆#溶けないアイスクリーム#時間が経つと生クリームみたいなフワッとした食感になる不思議なアイスクリーム pic.twitter.com/ZnkpEjBq8T

Kada je to čuo, Tomihisa Ota, profesor farmacije Univerziteta Kanazava, počeo da da istražuje polifenol iz jagoda u kombinaciji sa sladoledom i razvio je sladoled koji se ne topi - čak ni pri temperaturama od 30 stepeni Celzijusa.

- Sladoled na štampiću znatno duže zadržava prvobitni oblik i teško ga je otopiti - kaže Ota. Sastoji se od masti, zaleđene vode i mehurića vazduha. Kada je vruće, mehurići pucaju i sladoled se topi. Pod uticajem polifenola mast formira zaštitni sloj preko vode i mehurića vazduha i tada sladoled prestane da se topi, jer voda ne može da prođe kroz zaštitni sloj.

Istraživački centar za razvoj bioterapije proizvodi vodeni sladoled različitih ukusa. Od aprila ove godine uspešno se prodaje u maloj prodavnici u Kanazavi i filijalama u Osaki i Tokiju. Prema rečima proizvođača, sladoled se ne topi čak i kada na njega usmerite topao vazduh fena.

Polifenol ima i druge prednosti: deluje protivupalno i čak sprečava rak.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.