Japanski naučnici otkrili bakterije koje se hrane električnom strujom

Izvor: Vostok.rs, 26.Sep.2015, 09:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japanski naučnici otkrili bakterije koje se hrane električnom strujom

26.09.2015. -

Japanski naučnici tvrde da su utvrdili da postoje miktoorganizmi koji se hrane - električnom strujom!

"Onlajn" izdanje poznatog japanskog lista „Jomiuri“ objavilo je da su do ovog otkrića došli naučnici Instituta prirodnih nauka koje postoji u okvirima Tokijskog univerziteta.

Do otkrića su, inače, došli proučavajući bakterije koje žive na velikim dubinama i u blizini podvodnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << rupa  koje su označili kao „vrele izvore“. I utvrdili: da na takvim mestima struja nastaje prilikom udara vode o podvodno stenje.

Japanci su „električne bakterije“ izdvojili i stavili na staklenu površinu i izložili ih dejstvu struje snage 0,3 volta. I, bakterije su ubrzo počele da „ispuštaju“ ugljendioksid, vodu i amonijak.

Posmatranje „električnih bakterija na staklu“ pokazalo je da da se njihov broj kroz osam dana povećao za 20 odsto i da su bile u stanju da proizvode šećer za sopstvenu ishranu.

Zaključak je bio da ta vrsta bakterija može da dobija energiju ne samo zahvaljujući hemijskoj sintezi nego i slabim elsktričnim strujama.

Šef istraživačkog tima Ruhej Nakamura izjavio je:

„Rezultati do kojih smo došli potvrđuju da na mestima gde nema Sunčeve svetlosti i potrebnih hemijskih materija za ishranu ipak može biti života. Mi organizme koji to mogu nazivamo novim organizmima“.

Japanski naučnici su uvereni da ovo otkriće može uticati na ceo dalji proces proučavanja razvoja života na Zemlji i u kosmosu.

Fakti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.