Izvor: Nezavisne Novine, 16.Nov.2016, 08:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japanski modeli nepoželjni u Iranu

Kako prenosi B92, najmanje 500 vlasnika automobila u Iranu ne može da registruje vozila japanskih i njemačkih marki - samo zato što su proizvodena u Sjedinjenim Državama.

Iranske vlasti su još ranije zabranile uvoz američkih automobila u tu zemlju, a sada se otišlo korak dalje - na ulicama Irana nepoželjni su i modeli japanskih i njemačkih auto-brendova, kao što su Toyota i Honda, u slučaju da se izrađuju u fabrikama u SAD, piše Japan tajms.

Na taj >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << način, definicija šta je to američki automobil proširena je na sva motorna vozila koja imaju oznaku Made in USA, bez obzira iz koje zemlje je vlasnik fabrike u kojoj se prave. Međutim, iranska policija se tu i tamo zbuni, pa se dogodi da se vlasnicima nekih japanskih automobila proizvedenih u Japanu uskrati mogućost registracije.

Tako se jedan Iranac požalio da nije mogao da registruje Toyotu Prius koju je kupio supruzi za rođendan, iako se ovaj automobil izrađuje u fabrici u Zemlji izlazećeg sunca.

Udruženje uvoznika automobila u Iranu procjenjuje da se broj novih automobila japanskih i njemačkih kompanija, koji dolaze iz SAD, a koje je nemoguće registrovati, kreće oko 500.

U tom udruženju navode da su sva ova vozila legalno uvezena u zemlju i da su na njjih plaćeni svi državni nameti. Inače, Toyota i Honda zvanično ne izvoze svoje automobile u Iran, pa ne mogu da pomognu vlasnicima neregistrovanih vozila da reše ovaj problem.

U slučaju da ih policija uhvati da voze automobile koji nisu registrovani, kupci se suočavaju za zatvorskom kaznom u trajanju i do godinu dana.

Progon novih američkih automobila započeo je kada je vrhovni iranski verski vođa, ajatolah Ali Hamnei, kritikovao pokušaj uvoza vozila marke Chevrolet i pozvao vlasti da podrže lokalnu proizvodnju automobila. Nakon izjave iranskog verskog lidera, otkazan je sporazum o uvozu 200 Chevroleta u tu zemlju, koji su, da ironija bude veća, bili proizvedeni u Južnoj Koreji.

(B92.net)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.