Japanski istraživači upravljaju uređajem pokretima očiju

Izvor: B92, 09.Okt.2009, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japanski istraživači upravljaju uređajem pokretima očiju

Istraživači japanske kompanije NTT DoCoMo razvili su prototipske slušalice koje mogu da detektuju i izmere promenu električnog stanja tela prouzrokovanu pomeranjem očiju i iskoristili tu tehnologiju da upravljaju muzičkim plejerom mobilnog telefona.

Izvor: Mikro




Tehnologija upravljanja očima razvijana je tri godine i oslanja se na specijalne elektrode koje mere električne promene u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << telu izazvane pokretima očiju, objasnio je Masaaki Fukumoto, inženjer grupe za granične tehnologije koja je razvila slušalice. Promene se koriste da se odredi u kom smeru oči gledaju.

Slušalice prikazane na izložbi Ceatec u Japanu omogućavaju korisniku da kontroliše muzički plejer telefona pokretanjem očiju na unapred definisan način. Sistem koristi one pokrete očiju koji se ne izvode često u svakodnevnom životu, poput naglog pomeranja očiju udesno iz položaja kad se gleda pravo ispred sebe i to dva puta za redom u brzom sledu. Na ovaj način se sistemu pomaže da operativne komande razluči od normalnih pokreta očiju.

U demonstraciji izvedenoj na štandu kompanije DoCoMo, njen predstavnik je plejer u mobilnom telefonu kontrolisao skretanjem pogleda i kolutanjem očima, čime je puštao pesme, pravio pauze u reprodukciji i pojačavao i utišavao zvuk.

I pored trogodišnjeg razvoja potrebno je još dosta rada pre nego što se ova tehnologija komercijalizuje. Jedan od najvećih izazova je usavršavanje elektrode, jer su veličina i oblik ušiju različiti kod svakog čoveka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.