Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japanski filmadžija na Mećavniku postao pravoslavni hrišćanin

MOKRA GORA - Festival Kustendorf na Mećavniku okupio je mlade sineaste iz celog sveta, ukupno 32 učesnika od kojih je devetoro iz Srbije.

Kontakti sa njima ostvareni su uglavnom preko visokih filmskih škola iz 16 zemalja, ali su se neki i sami prijavili.

Tako je autor iz Japana Koki Hasei, koji je ranije doputovao, lično doneo DVD sa svojim dokumentarcem "Godog", o svakodnevici dece koja žive, rade i igraju se na đubrištima u sirotinjskim kvartovima Filipina.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Glavni selektor festivala Emir Kusturica pogledao je film i pozvao Haseija da bude gost Drvengrada, a njemu se ovde tako svidelo da je rešio da pređe u pravoslavnu veru.

Hasei je juče kršten u crkvi Svetog Save u Drvengradu i dobio ime Stefan.

Opštu atmosferu na ovom festivalu krase spontanost i kreativne inicijative, ali u organizacionom smislu primećen je i ponekad neprotokolaran pristup formalnom delu programa.

Bez zvaničnog objašnjenja novinarima ostao je nedolazak najavljenog gosta, turskog reditelja Nurija Bilgea Čejlana, koji je trebalo da održi i jednu od radionica za studente.

U neformalnim kontaktima novinari su čuli da se Čejlan iznenada razboleo.

Nemarnost je dovela i do zabune oko otvaranja ulice Džima Džarmuša u Drvengradu.

Svečana ceremonija bila je najavljena saopštenjem organizatora, glavni gost, američki reditelj Džarmuš je doputovao, ali se od presecanja vrpce, da li zbog mraka, hladnoće ili nekog drugog razloga, odustalo.

O tome, međutim, novinari nisu obavešteni, a neki mediji su, ne proveravajući stanje na terenu, objavili vest kao da se događaj odigrao.

U Drvengradu inače od ranije postoji ulica Džima Džarmuša, kao što i sve druge ulice i objekti u ovom mestu (gradu-hotelu) nose imena slavnih ličnosti iz oblasti filma, kulture i sporta, uključujući bazen "Milorad Čavić", Trg Maradona, i ulice Matije Bećkovića i Federika Felinija.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.