Japanski arhitekta dobitnik Prickerove nagrade

Izvor: Beta, 25.Mar.2014, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japanski arhitekta dobitnik Prickerove nagrade

TOKIO, 25. marta 2014. (Beta-AFP) - Japanski arhitekta Šigeru Ban (56) dobitnik je Prickerove nagrade za 2014. godinu, priznanje koje se često naziva Nobelom za arhitekturu, objavljeno je u utorak u Tokiju.

Fondacija Hajat (Hyatt), koja finansira ovu prestižnu nagradu, istakla je "eleganciju i inventivan karakter" rada Šigeru Bana, koji je posebno poznat po svojim >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << skloništima za žrtve prirodnih katastrofa i nasilja.

"Posvećenost humanitarnim ciljevima" Šigeru Bana, koji ima biroe u Tokiju, Parizu i Njujorku, predstavlja "primer za sve".

Nagrada se dodeljuje arhitekti koji je spoj talenta i posvećnosti i koji je kroz arhitekturu dao "značajan doprinos humanosti", navodi fondacija.

Fondacija podseća na "njegove stalne humanitarne napore", ali i na činjenicu da je "tokom 20 godina odlazio na mesta katastrofa, prirodnih ili ljudskih, kako bi radio sa ljudima, volonterima, studentima na izgradnji skloništa koja se mogu reciklirati, koja su jeftina i vraćaju dostojanstvo" žrtvama.

"Šigeru je od našeg sveta napravio jedno lepše mesto", ocenio je žiri Prickerove nagrade, koju je 1979. godine ustanovio Džej Pricker.

"Počastvovan sam i moram biti oprezan. Moram nastaviti da slušam ljude s kojima saradjujem", rekao je arhitekta koji je za nagradu saznao u Parizu.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.