Japanski Nidek u decembru počinje da gradi fabriku Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2021, 18:36

Japanski Nidek u decembru počinje da gradi fabriku Novom Sadu

Uvećani prihodi za 3,7 milijardi dinara i smanjen javni dug za 900 miliona dinara u AP Vojvodini direktna su posledica sve razvijenije privredne aktivnosti u celoj našoj zemlji, pa i u Vojvodini, izjavio je danas za Radio-televiziju Vojvodine predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović.

Mirović je, gostujući u emisiji gostujući u emisiji Pravi ugao, rekao da je pre pet godina, kada je preuzeo dužnost predsednika Pokrajinske vlade, bilo više od 160.000 nezaposlenih na teritoriji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << AP Vojvodine, a danas je taj broj manji od 100.000.

"Novi zaposleni i nove kompanije koje dolaze su zaradile novac, a mi delimo dve vrste poreza sa republikom – porez na dobit preduzeća i porez na dohodak. Što je veći broj zaposlenih, budžet je sve puniji", objašnjava on.

Mirović je istakao da je samo u ovoj godini u obnove škola u Vojvodini uloženo 270 miliona dinara i da su to uglavnom bile hitne intervencije, mnogo manjih investicija koje treba da upristoje školu, od zamene stolarije, krečenja, sanacije toaleta, te da je od 2016. godine na desetine škola učestvovalo u tome.

"Najvažnije da je Pokrajinska administracija prva počela sa velikim ulaganjima u zdravstvo, od 2016. Je uloženo više od 10 milijardi dinara u rekonstrukciju regionalnih bolnica i delova Kliničkog centra Vojvodine. Vlada Srbije je pomogla izgradnju blokova B i C KCV. Počinje rekonstrukcija subotičke bolnice, a pre mesec dana su počeli radovi na rekonstrukciji kikindske bolnice. Ovaj novac je bio i nedostajući novac za Kamenicu 3. To je treći blok sva tri instituta koji će služiti ne samo za veći komfor pacijenata, biće 20 soba za svak institut, već ćemo imati nove sobe za gama nož i novi PET centar. Mi radimo objekat, a Vlada Srbije kupuje opremu", ističe Mirović.

Mirović napominje da je, kada je pre pet godina postao premijer, zatekao budžet od oko 60 milijardi dinara, a da je budžet za narednu godinu oko 90 milijardi. On naglašava da u Vojvodinu sada dolaze visoko sofisticirane kompanije, koje osim fabrika otvaraju i razvojne centre.

"Za desetak dana pustićemo u funkciju drugi deo Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu. Kompletan prostor od 30.000 kvadrata je već sada rezervisano, između ostalog i za razvojne centre velikih kompanija. Napravljena je veza između Univerziteta, naučno-tehnološkog koncepta, vladine politike koja je davala subvencije za dolazak takvih kompanija", kaže on.

Pokrajinski premijer kaže da je prosek plata u Vojvodini 60.900 dinara, a da su plate u ovim stranim kompanijama daleko veće, te da će one zaposliti više od 5000 ljudi.

"Ekskluzivna vest je da u Vojvodinu dolazi japanska kompanija NIDEK. Upoznali smo se na samu u Minhenu 2018. godine, a početkom decembra počinju da grade fabriku elektromotora za, kako oni kažu, sve što se vozi i leti", istakao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

JAPANSKI GIGANT GRADI FABRIKU U NOVOM SADU Radovi na pogonu za elektromotore počinju u decembru

Izvor: Blic, 28.Okt.2021, 10:01

Japanski gigant Nidec proizvodiće u Novom Sadu elektromotore, a prema rečima predsednika Pokrajinske vlade, Igora Mirovića, gradnja fabrike bi trebalo da počne u decembru.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.