Japanska vlada nije stupila u kontakt sa pripadnicima IS

Izvor: Blic, 22.Jan.2015, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japanska vlada nije stupila u kontakt sa pripadnicima IS

Japanska vlada je saopštila danas da radi na oslobadjanju dvojice svojih gradjana iz zatočeništva ekstremista Islamske države, ali je i priznala da, iako joj je ostalo još samo 24 časa do isteka ultimatuma, još nije stupila u kontakt sa pripadnicima IS.

"Nismo mogli da dobijemo informaciju o njihovoj bezbednosti", izjavio je generalni sekretar vlade Jošihide Suga na konferenciji za novinare, preneo je AFP.

Japanski premijer Šinzo Abe izjavio je juče da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Japan ulaže maksimalne napore u "trci sa vremenom" kako bi oslobodio dvojicu svojih gradjana iz zatočeništva džihadista Islamske države, koji prete da će ih ubiti ukoliko im se ne isplati 200 miliona dolara.

Ekstremisti su u utorak japansku vladu stavili pred ultimatum da u roku od 72 sata isplati navedeni iznos ili će u suprotnom ubiti dvojicu Japanaca.

Abe, koji je zbog talačke krize prekinuo bliskoistočnu turneju i vratio se u Tokio, naveo je da je zatražio pomoć od palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, egipatskog lidera Abdela Fataha el-Sisija, zatim turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i jordanskog kralja Abdulaha, prenosi AFP.

"Japan nikad neće popustiti pred terorizmom. Japan čini sve što može u trci protiv kukavičkog terorizma, ruku pod ruku sa medjunarodnom zajednicom", ponovio je japanski premijer.

Abe se nalazi pre teškim izborom - da otvoreno plati ucenu ekstremistima ili zatraži od neke savezničke države, poput SAD, da pokuša da krene sa rizičnim oslobadjanjem otetih Japanaca, navodi AP.

Džihadisti su juče objavili snimak sa zahtevom da im se plati otkupnina u naredna tri dana ili će u suprotnom ubiti otete Japance.

Muškarac koji je zatražio otkup zvučao je kao Britanac umešan u ostala obezglavljivanja talaca koje je kidnapovala Islamska država i koja kontroliše trećinu iračke i sirijske teritorije.

Džihadisti su na snimku naveli da su oteli novinara Kendžija Gotu i civilno lice na službi u vojsci Harunu Jukavu.

Ekstremisti IS su do sada ubili pet taoca sa Zapada od avgusta prošle godine, a ovo je prvi put da džihadisti prete japanskim državljanima.

Japan je više puta isticao da je on ponudio nevojnu pomoć zemaljama pogodjenim krvavim akcijama ID u Iraku i Siriji, a koje su se našle suočene sa egzodusom izbeglica.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.