Japanska flota ubila 333 kita na Antarktiku

Izvor: Radio 021, 01.Apr.2017, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japanska flota ubila 333 kita na Antarktiku

Japanska flota vratila se sinoć iz godišnjeg lova na kitove na Antarktiku sa 333 ubijena kita, dostigavši i ove godine svoj cilj po revidiranom programu kitolova u, kako tvrde, istraživačke svrhe.

Agencija za ribolov je saopštila da je flota od pet brodova završila četvoromesečnu ekspediciju bez prevelikih problema s aktivistima koji se bore protiv kitolova a koji su u prošlosti mnogo agresivnije pokušavali da spreče lov na ugrožene sisare.

Iako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Japan tvrdi da lovi kitove u svrhu naučnog istraživanja, aktivisti i borci za očuvanje životne sredine smatraju da je to samo izgovor za bavljenje zabranjenim komercijalnim kitolovom, jer sve kitove koji budu ubijeni tokom ekspedicije na kraju prodaju kao meso.

Međunarodni sud pravde je 2014. presudio da japanski program za kitolov mora da prestane jer nije naučni, kao što tvrdi Tokijo. Japan je revidirao program 2016. godine smanjujući broj kitova koje planira da ulovi za dve trećine.

"Odlično je što smo ostvarili plan. Istrajno nastavljamo naše istraživanje usmereno ka nastavku komercijalnog kitolova", rekao je zvaničnik Agencije za ribarstvo Šigeto Hase.

Japanci tvrde da ulovljene kitove koriste za ustanovljavanje njihove starosti, stanja i uslova razmnožavanja, dok aktivisti jasno stavljaju do znanja da bi se do takvih podatka moglo doći i bez ubijanja ovih sisara.

U Japanu je kitovo meso tradicionalni deo ishrane, koga ne žele da se odreknu bez obzira na to što je više vrsta kitova ugroženo, dok su neke pred izumiranjem.

Autor: Tanjug/ foto: Pixabay

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.