Japanska ekonomija ojačala 4,1 odsto u prvom kvartalu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2012, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japanska ekonomija ojačala 4,1 odsto u prvom kvartalu

TOKIO -

Japanska ekonomija je u prvom kvartalu ojačala 4,1 odsto na godišnjem nivou posle postepenog oporavka od pošlogodišnjeg razornog zemljotresa i cunamija, pokazali su preliminarni podaci koje je danas objavila vlada te zemlje.

Rastu treće po veličini ekonomije na svetu doprineo je oporavak potrošačkih izdataka koji su posle prošlogodišnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zemljotresa od 11. marta bili u padu.

Najnoviji podaci pokazuju da je privatna potrošnja, koja učestvuje s više od polovinom u japanskoj ekonomiji, u prva tri meseca povećana 4,4 odsto u odnosu na isto razdoblje lane.

Porastu potrošnje znatno su doprinele vladine subvencije proizvodnje ekoloških automobila jer je porasla kupovina hibridnih i drugih modela koji troše manje goriva.

Javne investicije su takođe bile u ekspanziji, zabeleživši rast od 23,6 odsto, zahvaljujući građevinskim radovima u razorenim područjima.

Korporativni izdaci su, međutim, u prva tri meseca bili slabi i opali su 3,9 odsto u odnosu na četvrti kvartal i 14,8 procenata na godišnjem nivou.

Japanska ekonomija je u prvom kvartalu ojačala jedan odsto u odnosu na poslednje tromesečje lane, što je veći rast od 0,7 odsto, koliko su očekivali analitičari.

U periodu oktobar-decembar 2011. japanski bruto domaći proizvod ostao je gotovo stabilan, ali nije smanjen.

Ekonomski izgledi za tekući kvartal ostaju, međutim, neizvesni jer bi kriza u ekonomiji evrozone i drugi faktori mogli da sputaju japansku ekspanziju.
Pogledaj vesti o: Zemljotres

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.