Japanska borba za inflaciju

Izvor: RTS, 04.Apr.2013, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japanska borba za inflaciju

Nadležni u Japanu se trude da povećaju inflaciju sa negativne na barem dva odsto godišnje. Preduzimaju se mere za obuzdavanje pada cena. Berzanski indeksi porasli čim je opala vrednost jena.

Japan drastično menja monetarnu politiku u nastojanju da zauzda hroničnu deflaciju i da svoju ekonomiju, treću najveću na svetu, izvuče iz recesije.

Povinujući se zahtevima premijera Šinza Abea, Banka Japana je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saopštila da će udvostručiti količinu novca u opticaju i nastojati da u borbi sa deflacijom "što je moguće pre" poveća stopu inflacije na dva odsto.

Centralna banka je navela da pokreće "novu fazu monetarnih olakšica, kako u smislu kvantiteta, tako i u smislu kvaliteta" koja će "drastično izmeniti očekivanja tržišta i ekonomskih subjekata".

Finansijska tržišta su na ovakve vesti reagovale olakšanjem. Vrednost japanske valute je posle saopštenja opala sa 92,8 jena za dolar na 94,95 jena za dolar.

Berzanski indeks Nikei je porastao za 2,2 odsto, pri čemu je bio u negativnoj vrednosti.

Novi guverner Banke Japana Haruhiko Kuroda obećao je da će se do planirane inflacije od dva odsto stići iduće dve godine.

Premijer Šinzo Abe je zatražio da se Japan otrese deflacije koja podriva investiranje i ekonomski rast.

Kako bi se ekonomija dodatno podstakla, Vlada u Tokiju je povećala javnu potrošnju radi podsticanja potražnje i obećala reforme za dugoročno jačanje konkurentnosti privrede.

Abeova vlada je stupila na dužnost krajem prošle godine.

Japan ima problem sa deflacijom već 15 godina. Uzrokom se smatra tendencije potrošača da ne kupuju odmah, već da čekaju pad cena na tržištu.

Stanovništvo Japana je sve starije i sve malobrojnije, a sa slabim očekivanjem tražnje, kompanije se teže odlučuju da investiraju i zapošljavaju, što cene vuče nadole.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.