Japanci postavili još jedan neobičan rekord

Izvor: B92, 21.Jul.2013, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japanci postavili još jedan neobičan rekord

Japanski muzičari postavili su svetski rekord po broju izvođača na tereminu, elektronskom muzičkom instrumentu na kome se svira bez doticanja.

Kako prenosi Bi-Bi-Si (BBC), 272 osobe svirale su zajedno na koncertu održanom u centralnojapanskog gradu Hamamatsu. Događaj je organizovao Masami Takeući koji je naučio da svira na tereminu u Rusiji, gde je ovaj neobični instrument nastao pre oko sto godina.

Predstavnica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ginisove knjige rekorda potvrdila je da je to bio dosad najveći tereminski orkestar na svetu.

Teremin je jedan od najstarijih elektronskih instrumenata. Izumeo ga je Rus Leon Teremin 1919. godine, a ono što ga karakteriše je to što je to jedini muzički instrument koji se svira bez doticanja.

Teremin ispušta električne signale koji proizvode veoma nadrealne, "vanzemaljske" zvuke, pa se često koristi za muziku u horor i SF filmovima.

Teremin se svira tako što izvođač pomera ruke oko dve antene i na taj način reguliše jačinu i visinu tona. Možda najpoznatija upotreba teremina u pop muzici može se čuti u pesmi "Good vibrations" grupe Bič Bojs. Među muzičarima koji, takođe, sviraju na tereminu su i Džimi Pejdž i Žan-Mišel Žar.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Japanci postavili još jedan neobičan rekord

Izvor: B92, 21.Jul.2013

Japanski muzičari postavili su svetski rekord po broju izvođača na tereminu, elektronskom muzičkom instrumentu na kome se svira bez doticanja...Kako prenosi Bi-Bi-Si (BBC), 272 osobe svirale su zajedno na koncertu održanom u centralnojapanskog gradu Hamamatsu. Događaj je organizovao Masami Takeući...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.