Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japanci masovno pribegavaju samoubistvu zbog prekomernog rada

TOKIO - Broj Japanaca koji su pokušali ili uspeli da izvrše samoubistvo zbog prezaposlenosti i stresa na poslu udvostručio se u poslednjih pet godina, saopštili su danas zvaničnici.

Prema izveštaju japanskog Ministarstva zdravstva, 81 osoba je pokušala ili uspela da izvrši samoubistvo u 2007. godini, što je duplo više u odnosu na prethodno istraživanje iz 2003. godine kada je 40 osoba izvršilo samoubistvo.

Takođe, isto istraživanje je pokazalo da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oko 268 osoba starosne dobi između 30 i 40 godina, pati od neke mentalne bolesti izazvane stresom zbog posla.

Isto istraživanje objašnjava ovu situaciju time što je veliki broj japanskih kompanija poslednjih godina uvelo plaćanje po učinku, što je dodatno povećalo stres zaposlenih.

Veliki broj samoubistava je, prema tim istraživanjima, usledio nakon prekovremenog rada između 80 i 100 sati mesečno. Oko deset odsto njih, radilo je i više od 160 sati prekovremeno, odnosno, u proseku pet sati dnevno više, uključujući i vikende.

Prema uputstvima Ministarstva zdravstva, najbliži srodnici zaposlenih koji su izvršili samoubistvo zbog prekovremenog rada od 80 sati mesečno, dobiće novčanu nadokandu od njihovih poslodavaca.

Međutim, broj od 81 osobe u 2007. godini, koja je izvršila samoubistvo zbog problema na poslu samo je deo još alarmantnijeg bilansa samoubistava čiji je broj iz godine u godinu u stalnom porastu.

Prema poslednjim državnim statistikama iz 2006. godine, samoubistvo je izvršilo 32 155 ljudi.

Zbog ovakavog tragičnog bilansa, vlada je odlučila da pokrene seriju programa pomoći zaposlenima koji imaju problem da se izbore sa depresijom i drugim probelmima prouzrokovanim stresom na poslu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.