Japan uvodi sankcije Severnoj Koreji

Izvor: Mondo, 10.Feb.2016, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan uvodi sankcije Severnoj Koreji

Japan je danas najavio da će uvesti sankcije Severnoj Koreji kao odgovor na lansiranje satelita.

Foto: AP Photo/Shizuo Kambayashi

Lansiranje satelita Vašington i njegovi saveznici, među kojima je i Tokio, smatraju da služi kao pokriće za razvoj balističke raketne tehnologije koja bi se mogla iskoristiti za lansiranje nuklearnog oružja.

Šef kabineta japanskog premijera Jošihide Suga rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << da će biti zabranjene novčane pošiljke u Severnu Koreju, osim za sumu manju od 870 dolara za humanitarne svrhe, prenosi Rojters.

Između dve zemlje biće pojačana ograničenja putovanja, a severnokorejskim brodovima će biti zabranjen ulazak u japanske luke čak i ukoliko prevoze humanitarnu pomoć, kao i brodovima neke druge zemlje koji su već pristali u Severnoj Koreji.

Savet bezbednosti UN oštro je osudio severnokorejsko lansiranje rakete dugog dometa, ističući da će uskoro "kao odgovor na ova opasna i ozbiljna kršenja" biti usvojena rezolucija o sankcijama.

Japan je pozvao Savet bezbednosti da hitno usvoji oštrije sankcije protiv Severne Koreje zbog četvrte nuklearne probe u januaru i lansiranja rakete dugog dometa u nedelju za koji Pjongjang tvrdi da je "satelit".

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.