Japan u nuklearnoj ofanzivi

Izvor: Vesti-online.com, 13.Jul.2013, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan u ''nuklearnoj ofanzivi''

Japanska preduzeća i vlada su u jednoj vrsti "nuklearne ofanzive" kako bi japanskim proizvođačima opreme za nuklearne centrale u inostranstvu obezbedili poslove koje trenutno ne mogu da imaju u sopstvenoj zemlji.

Japanske kompanije uskoro će početi sa gradnjom nuklearnih centrala u Litvaniji i Turskoj, a moguće i u Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj. Tako se mnogi pitaju zašto Japan, uprkos velikom nuklearnom incidentu u Fukušimi, može da se nada pozitivnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ishodu svoje kampanje za prodaju nuklearnih reaktora u inostranstvu.

Politička i privredna delegacija Japana je prošlog meseca, posle Rusije, posetila Ujedinjene Arapske Emirate i Tursku i sastala se sa liderima Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske. Jedan od najvažnijih zadataka sastanaka bio je promocija japanske nuklearne tehnologije.

Premijer Šinzo Abe lično je predvodio delegaciju u toj "nuklearnoj" ofanzivi čiji je cilj bio da proda reaktore japanskih proizvođača "Tošiba" i "Hitači" kupcima na Bliskom istoku, u Maloj Aziji i srednjoj Evropi. Takvi pokušaji dolaze u vreme krize nuklearne industrije u Japanu, jer je izlivanje radijacije iz cunamijem razoreng postrojenja "Fukušima 1" pre dve godine dovelo do gašenja svih nuklearnih reaktora u zemlji.

Napušteni su planovi o proširenju i izgradnji novih nuklearnih centrala u toj zemlji zbog straha javnosti od eventualnih novih nesreća i zbog bezbednosnih provera postojećih reaktora. Uprkos tome, japanski "Hitači" prošle godine je sklopio ugovor vredan oko sedam milijardi evra za izgradnju nuklearne centrale u Litvaniji, a premijer Abe prošlog meseca je potpisao međudržavni sporazum sa turskim kolegom Redžepom Erdoganom o uvozu japanske nuklearne tehnologije.

Zbog toga se očekuje da će japanske kompanije uskoro početi izgradnju velike nuklearne centrale sa četiri reaktora u gradu Sinopu na obali Crnog mora. Centrala će koštati oko 22 milijarde dolara.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.