Japan traži suđenje crnogorskom panteru

Izvor: RTS, 07.Nov.2009, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan traži suđenje "crnogorskom panteru"

Vlasti Japana traže da Crna Gora otpočne suđenje svom državljaninu koji je osumnjičen za pljačku juvelirnice u Tokijskom tržnom centru. Veruje se da je Radovan Jelušić jedan od istaknutijih članova poznate kriminalne grupe "Pink Panter".

Vlasti Japana zatražile su od Crne Gore da pokrene krivični postupak protiv Nikšićanina Radovana Jelušića (39) zbog sumnje da je u Tokiju opljačkao juvelirnicu i iz nje odneo nakit vredan više od dva miliona evra, objavili su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << podgorički mediji.

Crnogorska policija uhapsila je Jelušića, za kojim je japanska policija raspisala poternicu, krajem septembra, a veruje se da je on jedan od istaknutijih članova poznate kriminalne grupe "Pink Panter", koja je poslednjih godina organizovala seriju pljački juvelirnica širom sveta.

Japanska policija optužuje Jelušića da je 14. juna 2007. godine sa drugim crnogorskim državljaninom Rifatom Hadžiahmedovićem (41) opljačkao juvelirnicu u tokijskom šoping centru "Ginza", odakle su odneli dijamantsku krunu vrednu 1,5 miliona eura i ogrlicu vrednu 620.000 evra.

Japanski mediji pišu da su Jelušić i Hadžiahmedović ušli u juvelirnicu glumeći kupce, suzavcem poprskali tri prodavačice i potom iz vitrina pokupili nakit i odneli ga.

Pošto nisu mogle da traže izručenje Jelušića jer sa Crnom Gorom nemaju potpisan sporazum koji bi to predviđao, japanske vlasti traže da mu bude suđeno u matičnoj državi, navodi štampa.

Interpol veruje da poznatu kriminalnu grupu "Pink Panter", koja je iz velikih svetskih juvelirnica odnela plen u vrednosti od nekoliko desetina miliona evra, čini više od 60 ljudi sa prostora bivše Jugoslavije, a da među njima ima dosta Crnogoraca.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.