Japan tobako: Od cigareta 11 posto budžetskog prihoda u Srbiji

Izvor: RTS, 17.Jun.2017, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Japan tobako": Od cigareta 11 posto budžetskog prihoda u Srbiji

Duvanska industrija u Srbiji je jedan od najvećih poreskih obveznika i obezbeđuje 11 odsto budžetskih prihoda Srbije, izjavio je Goran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija u kompaniji "Japan tobako" za Zapadni Balkan.
Pekez je na Samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava regiona u Bečićima, u Crnoj Gori, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekao da je industrija duvana važna za stabilnost fiskalnog sistema svake zemlje.

"Akcize bi trebalo da budu predvidive i kreirane tako da se u obzir uzima kupovna moć stanovništva", rekao je Pekez.
Minimalna akcizna opterećenja u zemljama članicama EU je 90 evra na hiljadu cigareta što, prema njegovim rečima, zemlje kandidati za ulazak u EU treba da dostignu tek četiri godine posle ulaska u EU.
"Zemlje kandidati za EU imaju akcizne kalendare, ali ne i tempo za dostizanje akciznog minimuma koji se primenjuje u EU", rekao je Pekez.
U Makedoniji je akciza 33 evra na 1.000 cigareta, u Srbiji je 54 evra, a u BiH 62 evra na 1.000 cigareta.
"U kompaniji 'Japan tobako' smatramo da akcize treba postepeno da rastu jer veliko povećanje dovodi do šokova na tržištu i ekspanzije ilegalne trgovine, a samim tim i gubitaka poreskih prihoda", rekao je Pekez.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Porezi od cigareta čine 11 odsto budžetskog prihoda Srbije

Izvor: Beta, 17.Jun.2017

Duvanska industrija u Srbiji je jedan od najvećih poreskih obveznika i obezbedjuje 11 odsto budžetskih prihoda Srbije, izjavio je danas direktor korporativnih poslova i komunikacija u kompaniji "Japan Tobako" za Zapadni Balkan.Goran Pekez je na Samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.