Japan stopira izvoz polovnjaka u Rusiju

Izvor: B92, 18.Jul.2023, 16:02

Japan stopira izvoz polovnjaka u Rusiju

Japanske vlasti će, u okviru novog paketa sankcija, uvesti zabranu izvoza polovnih automobila u Rusiju zbog njene invazije na Ukrajinu.

Odluka da se zabrani izvoz polovnih automobila, za kojima postoji velika potražnja u Rusiji, ima za cilj da pojača delotvornost već postojećih sankcija, prenosi agencija Kjodo.

Portparol japanske vlade Hirokazu Macuno je na konferenciji za medije kritikovao odluku Rusije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se povuče iz sporazuma o žitu, ocenivši tu odluku kao žalosnu. On je dodao da će Japan pažljivo pratiti posledice te odluke po globalno snabdevanje hranom.

"U saradnji sa zemljama G7 i međunarodnom zajednicom, Japan će pozvai Rusiju da se vrati sporazumu o žitu", rekao je Macuno.

Japanski izvoz u Rusiju iznosio je više od četiri milijarde dolara u 2022. godini, što je smanjenje od 30 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Putnički automobili, od kojih je većina bila polovna, činili su više od polovine te brojke - oko 2,2 milijarde dolara, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.