Japan spreman za Kinu: Poziv poslat

Izvor: B92, 05.Avg.2022, 19:05

Japan spreman za Kinu: Poziv poslat

Japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši rekao je danas da ta zemlja ostaje otvorena za dijalog sa Kinom.

Hajašijev komentar novinarima usledio je nakon što je Kina danas otkazala sastanak između njega i kineskog kolege, prenosi Rojters.

Dodaje se da je taj susret trebalo da bude održan na marginama samita Asocijacije južnoazijskih zemalja (ASEAN) u Kambodži, ali je otkazan zbog nezadovoljstva saopštenjem grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (G7) u kojem se Peking poziva da mirnim putem reši tenzije oko Tajvana.

"U ovakvim vremenima kada je situacija napeta, važna je dobra komunikacija, a Japan je uvek otvoren za dijalog sa Kinom", rekao je Hajaši.

Rojters navodi da se sve to događa u vreme kada je Kina pokrenula svoje najveće vojne vežbe na moru i nebu oko Tajvana, nakon što je predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi izazvala Peking odlaskom na ostrvo u znak solidarnosti sa tamošnjim režimom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.