Japan smanjuje zavisnost od Kine

Izvor: B92, 04.Nov.2012, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan smanjuje zavisnost od Kine

Tokio -- Japan će od januara 2013. godine početi da uvozi metale "retke zemlje" iz Kazahstana, čime će smanjiti zavisnost od Narodne Republike Kineobjavio.

Japan trenutno kupuje metale "retke zemlje" u NR Kini, koja je 2009. ograničila izvoz tih sirovina.

U početku je kvota bila 50.145 tona, ali je tokom 2010. i 2011. snižena na 30.258, odnosno 30.184 tone.

Uvođenje kvota izazvalo je deficit >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << metala "retke zemlje" u Japanu, pa vlasti u Tokiju nastoje da smanje zavisnost od izvoza iz NR Kine.

"Retke zemlje" ili lantanoidi su grupa od 17 elemenata sa sličnim karakteristikama, ali različitim od drugih metala, koje su ih i učinile toliko traženim.

"Retke zemlje" su neophodne za proizvodnju, pored ostalih, kompjutera, smartfona i hibridnih automobila.

Japan planira da svake godine uveze 1.500 tona retkih metala iz Kazahstana, što predstavalja oko 7,5 odsto ukupnog obima potrebnog trećoj po veličini nacionalnoj privredi u svetu, posle Sjedinjenih Američkih Država i NR Kine.

Konkretno, u Tokiju planiraju da uvoze iz Kazahstana dispozijum koji se koristi kod hibridnih motora i električnih automobila.

Kineske rezerve metala "retke zemlje" čine 36 odsto svetskih rezervi i ta zemlja zadovoljava 90 odsto svetskih potreba za ovom sirovinom.

Zbog preterane eksploatacije nalazišta "retke zemlje" došlo je do velikog odstupanja cene od prave vrednosti ovog metala.

Vlasti u Pekingu su zbog ozbiljnog nedostatka resursa i zaštite životne sredine, preduzela niz mera kojima je regulisano upravljanje retkim metalima, a jedna od njih je podizanje izvozne kvote.

U avgustu je objavljeno da su kineske vlasti povećale kvote za izvoz metala retke zemlje u 2012. godini za 2,7 odsto, u odnosu na prethodnu godinu, na 30.996 tona.

Jomiuri, čije pisanje prenosi novinska agencija Rojters, je napomenuo da bi i NR Kina već 2014. mogla da postane jedan od uvoznika jer joj je ta sirovina potrebna za sopstvenu industriju.

Japan, Evropska unija i SAD smatraju da NR Kina uvodi ograničenja da bi izazvala deficit i rast cena proizvoda i zato su u proleće 2012. te zemlje su podneli žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.