Izvor: RTS, 09.Jul.2022, 08:43

Japan se oprašta od ubijenog bivšeg premijera Šinza Abea

Japanci šokirani ubistvom bivšeg premijera Šinza Abea posećuju mesto tragedije u gradu Nara na zapadu zemlje. Automobil sa Abeovim telom stigao je u Tokio. Abe će biti sahranjen 12. jula.
U japanskim medijima se pojavljuje sve više detalja o Tecuji Jamagamiju, bivšem pripadniku mornarice koji je juče u Nari ubio bivšeg japanskog premijera Šinza Abea.

Tri godine je služio kao tobdžija na jednom vojnom brodu, a poslednjih godina >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << radio je kao vozač viljuškara. Poslednjih nekoliko meseci je napustio posao i čini se da je planirao napad na jednu versku organizaciju.
Policiji je rekao da je osećao lično nezadovoljstvo prema bivšem premijeru Abeu, ali da nije bilo političkog karaktera, već da su Abe i njegovi saradnici podržavali tu religijsku grupu iz grada Nara.
Nakon što je saznao da Abe dolazi u Naru, Jamagami je odustao od napada na versku organizaciju i odlučio da pokuša da ubije nekadašnjeg šefa japanske vlade, u čemu je i uspeo.
"Atentat na Abea napad na demokratiju i slobodu govora" Zvaničnici u Japanu su šokirani i atentat na Abea su doživeli kao napad na demokratiju i slobodu govora, pošto se sutra u toj zemlji održavaju izbori za gornji dom parlamenta.
Premijer Japana Fumio Kišida osudio je zločin kao varvarski čin koji je nedopustiv.
Građani su vrlo iznenađeni i uplašeni, a izražavaju i gnev prema obezbeđenju, ali i prema bolnici u koju je Abe prebačen. Iznenađenje je nastalo i zbog toga što su atentati na političare retki, a poslednji atentat se dogodio 1960. godine.
Osim toga, u Japanu je vatreno oružje strogo zabranjeno i veoma su retki slučajevi u kojima dolazi do pucnjave, tako da su Japanci iznenađeni i činjenicom da je Abe bio napadnut vatrenim oružjem koje je počinilac sam napravio.
Abe je držao govor pred malim brojem ljudi, što je, kako navodi dopisnik RTS-a iz Japana Ilja Musulin, uobičajeno za tu zemlju uoči izbora.
Šinzo Abe će biti sahranjen 12. jula u velikom hramu Zođođi u Tokiju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Telo ubijenog bivšeg japanskog premijera Šinza Abea vraćeno u Tokio

Izvor: Beta, 09.Jul.2022

Telo bivšeg japanskog premijera Šinza Abea vraćeno je danas u Tokio dan pošto je ubijen tokom predizbornog govora na zapadu Japana.Abe će biti sahranjen u utorak, 12. jula, javljaju mediji.Na Abea je napadač pucao u gradu Nara posle čega je prebačen u lokalnu bolnicu, gde je preminuo.Na licu...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.