Japan šalje sondu na Mesec

Izvor: B92, 20.Apr.2015, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan šalje sondu na Mesec

Japan planira da lansira letelicu na Mesec, a taj korak trebalo bi da približi ovu zemlju slanju rakete ka Marsu, saopšteno je danas.

Foto: Janet Ramsden/ Flickr.com

Japanska agencija za istraživanje svemira (JAXA) otkrila je plan slanja letelice na Mesec, čime će, ako projekat bude uspešan, postati četvrta zemlja na svetu koja je poslala letelicu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na Mesec. Pre nje to su učinili Rusija, SAD i Kina.

“Ovo je prvi korak i potrebno je da se obavi još mnogo procedura, pre nego što plan dobije formalnu dozvolu”, saopštila je JAXA.

Agencija planira da lansira letelicu na Mesec već u aprilu 2018. po ceni od 126 miliona dolara.

Sondu pod imenom SLIM (Smart Lander for Investigating Moon – “pametna letelica za istraživanje Meseca”) nosiće raketa Epsilon, a naredne godine Ministarstvo obrazovanja, kulture, sporta i nauke trebalo bi da traži sredstva iz budžeta.

Ovo je deo pripreme Japana da pošalje misiju i na Mars, saopštila je JAXA.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.