Japan pomaže Palestinu

Izvor: B92, 02.Mar.2014, 00:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan pomaže Palestinu

Tokio -- Japan je najavio da će dati Palestinskoj upravi pomoć od 200 miliona dolara, na drugoj Konferenciji za saradnju istočnoazijskih zemlja za palestinski razvoj .

Jednodnevnom skupu su prisustvovali visoki zvaničnici iz 22 zemlje i pet medjunarodnih institucija, koji su istakli da podržavaju palestinsku težnju za nezavisnom državom.

Pomoć je najavio šef diplomatije Japana Fumi Kišida. On je precizirao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će prvi deo pomoći od 62 miliona dolara stići već ovog meseca. Konferenciji su predsedavali zajednički Indonezija, Palestinska uprava i Japan, preneo je AP.

Dogovoreno je da su broj učesnika poveća i da se ohrabri veće angažovanje organizacija civilnog društva u Istočnoj Aziji da pomognu Palestincima.

Predsednik Indonezije Susilo Bambang Judhojono izrazio je nadu da će se na kraju postići "univerzalno priznanje Palestine kao nezavisne i suverene države kao pune članice Ujedinjenih nacija".

"Možemo da učinimo da se to desi ako udvostručimo svoju podršku njima u izgradnji države", rekao je predsednik Judhojono.

Na kraju skupa izdato je zajedničko saopštenje u kome su se učesnici složili da se ohrabri veće angažovanje ne samo organizacija civilnog društva, već i nevladinih organizacija u tom delu sveta.

Navedeno je i da su zemlje učesnice i medjunarodne organizacije najavile pomoć Palestincima od 210 miliona dolra posle prošlogodišnje konferncije u Tokiju.

Palestinska država za sada ima status države posmatrača, nečlanice u UN, ali ona je umnogome ogrničena u kontroli svojih granica i vazdušnog prostora, kao, izmedju ostalog, i trgovine.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Japan pomaže Palestinu

Izvor: Akter, 02.Mar.2014

Japan je najavio da će dati Palestinskoj upravi pomoć od 200 miliona dolara, na drugoj Konferenciji za saradnju istočnoazijskih zemlja za palestinski razvoj

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.