Japan počinje precizno sletanje mesečevog snajperiste

Izvor: B92, 19.Jan.2024, 17:19

Japan počinje precizno sletanje "mesečevog snajperiste"

Japan je dao zeleno svetlo svojoj svemirskoj letelici (SLIM) da danas izvrši "precizno" sletanje na Mesec i tako postane peta zemlja sveta koja je posetila Zemljin satelit, prenosi Rojters.

Letelica SLIM spustila se na Mesec, ali u komandnoj sobi još nema slavlja jer se i dalje proverava status letelice. Prenos misije je prekinut do konferencije za medije!

"Naučnici misije imaju osmeh na licima. Znamo da su uspeli da spuste letelicu na Mesec, ali ostaje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pitanje da li su sleteli na pravi način. Da li je letelica oštećena ili nije? Možda čekaju još podataka da vide kako je letelica orijentisana. Činjenica da nema aplauza i radovanja govori da nije sletela na pravi način", kaže Tom Klark, urednik naučne rubrike Skaj njuza.

Podsetimo, nazvan "Mesečev snajperista", SLIM će pokušati da sleti u oblasti od 100 metara oko svoje mete, što predstavlja znatno uže područje sletanja u odnosu na konvencionalnu preciznost od nekoliko kilometara.

Uspešno precizno sletanje SLIM-a, prema rečima profesora Univerziteta Ritsumeikan Kazutoa Saikija koji je razvio SLIM-ovu blisku infracrvenu kameru za analiziranje Mesečevih stena posle sletanja, pomoći će Japanu da svoju naprednu tehnologiju zadrži na veoma visokom nivou u svetu.

SLIM je opremljen sa dve male autonomne sonde, "vozila za lunarne izlete" LEV-1 i LEV-2, koje će neposredne pre sletanja biti puštene kako bi snimile sletanje SLIM-a na Mesečevu površinu, piše AP. Vozilo LEV-1, veličine je mikrotalasne rerne i opremljeno antenom i kamerom, dok je LEV-2 rover u obliku lopte opremljeno sa dve kamere. Razvila ga je JAKSA zajedno sa Sonijem, proizvođačem igračaka Tomijem i Univerzitetom Došiša.

JAKSA će emitovati direktan prenos sletanja na svom kanalu na Jutjubu, a ljubitelji svemira istorijski trenutak moći će da prate i na velikom ekranu u kampusu agencije Sagamihara, jugozapadno od Tokija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Počinje precizno sletanje letelice SLIM na Mesec: Japanci peti koji će posetiti Zemljin satelit (VIDEO)

Izvor: 24sedam.rs, 19.Jan.2024

SLIM je dostigao visinu od 15 kilometara iznad površine Meseca, gde će započeti autonomni 20-minutni spust

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.