Japan pobeđuje deflaciju

Izvor: B92, 22.Jan.2014, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan pobeđuje deflaciju

Tokio -- Akcija monetarnog labavljenja donosi pobedu u ratu s deflacijom, rekao je guverner Banke Japana (BoJ) Haruhiko Kuroda.

Analitičari predviđaju da će BoJ kasnije ove godine proširiti program kupovine obveznica da bi poništio efekat rasta poreza na promet do kog će doći u aprilu, prenosi agencija Frans pres.

Iako se rast poreza smatra ključnim za smanjenje ogromnog javnog duga, najvećeg među bogatim zemljama, postoje strahovi da će on ugroziti oporavak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << treće po velicini svetske privrede.

Kuroda je u aprilu prošle godine najavio obimnu šemu kupovine sredstava u okviru šireg plana premijera Šinza Abea da probudi ekonomiju i okonča višegodišnju deflaciju merama poznatim kao Abenomiks. Kuroda i Abe učestvuju na samitu svetskih političkih i poslovnih lidera koji se ove nedelje održava u Davosu.

Privredni rast Japana značajno je usporio u trećem kvartalu, nakon što je u prvoj polovini 2013. bio jedan od najvećih među zemljama G7, zbog pada izvoza i slabljenja domaće potrošnje.

Iako deflacija zvuči kao dobra stvar za kupce, ona loše utiče na privredu, jer pad cena ohrabruje potrošače da odlažu kupovinu, znajući da će određeni prozivod platiti manje ako sačekaju. Kompanije iz tog razloga imaju teškoća pri investiranju i podizanju plata radnika, što, pak, dodatno smanjuje domaću potrošnju.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Japan: Akcija monetarnog labavljenja donela pobedu u ratu sa deflacijom

Izvor: GdeInvestirati.com, 22.Jan.2014

TOKYO - Akcija monetarnog labavljenja donosi pobedu u ratu s deflacijom, rekao je guverner Banke Japana (BoJ) Haruhiko Kuroda. Read More..

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.