Japan oživeo predlog zakona o ekologiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Okt.2010, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan "oživeo" predlog zakona o ekologiji

TOKIO -

Japanska vlada pristala je danas da "oživi" predlog zakona koji predlaže uspostavljanje sistema za trgovanje dozvolama za emisiju ugljen-dioksida i uvođenje ekološkog poreza, ali ostaje nejasno da li će taj zakon biti usvojen u podeljenom parlamentu.

Premijer Japana Naoto Kan je izjavio da na vanrednom zasedanju parlamenta 3. decembra, na kojem će se razmatrati predloženo povećanje budžeta u cilju podrške >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oporavku privrede, želi da predstavi kao prioritetno usvajanje ekološkog predloga zakona, preneo je Rojters.

Kanu će, ipak, možda biti teško da progura taj zakon, budući da opozicione stranke mogu da blokiraju usvajanje predloga zakona u gornjem domu, a pomenuti zakon je početkom godine već bio stavljen sa strane, kad je isteklo vreme predviđeno za debatu.

Japan je peti po veličini svetski emiter gasova sa efektom staklene bašte, a vlada u Tokiju je obećala da će do 2020. smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 25 odsto u odnosu na nivo iz 1990, ukoliko svi veliki svetski emiteri usvoje slične ambiciozne ciljeve.

Zvaničnici osam najvećih japanskih industrija su, međutim, upozorili da će predlog zakona imati negativan uticaj na radna mesta, prihode i privredu u celini, kao i da će oni biti u nepovoljnoj poziciji u odnosu na svetske rivale, čije vlade imaju manje ambiciozne planove za smanjenje emisije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.