Japan nudi eksperimentalni lek za ebolu

Izvor: RTS, 26.Avg.2014, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan nudi eksperimentalni lek za ebolu

Japanske kompanije su spremne da, pod određenim uslovima, ponude ekspemerimentalni lek kako bi se sprečilo širenje epidemije smrtonosnog virusa ebole, koji je u regionu zapadne Afrike od početka godine odneo više od 1.400 života.

Portparol japanske vlade Jošihide Suga je rekao da je Japan spreman da sarađuje sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) i da je spreman na međunarodnu distribuciju leka za ebolu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prenosi Tanjug.

Liberijski lekar, jedan od tri Afrikanca koji su primali eksperimentalni lek protiv ebole, umro je u Monroviji, rekao je liberijski ministar informisanja Luis Braun, prenosi Tanjug.

Doktor Abraham Borbor, zamenik šefa najveće bolnice u Liberiji, bio je jedan od tri Afrikanca koji su primali lek ZMap.

Dva Amerikanca koja su primala ovaj još neispitani lek su preživela. Jedan Španac inficiran ebolom takođe je primao ovaj lek, ali je umro. Nije objavljeno u kakvom su stanju druga dva Liberijca koja su dobila isti lek, navodi AP.

"Informisan sam da medicinski stručnjaci vanredno mogu da zatraže T-705, dakle i pre odluke SZO. U tom slučaju, voleli bismo da odgovorimo pod određenim uslovima", rekao je on na konferenciji za novinare u Tokiju.

T-705 je razvojno ime za lek "favipiravir", a japanska kompanija "Fudži film holdings" i njen američki partner "Medi Vektor" u razgovorima su sa američkim vlastima o upućivanju zahteva za širu upotrebu tog leka u terariji protiv ebole, navodi Rojters.

Iz japanske kompanije je saopšteno da imaju dovoljno zaliha "favipiravira" za više od 20.000 ljudi.

SZO razmatra mogućnost upotrebe eksperimentalnog leka kao jednog od mogućih načina da se zaustavi širenje smrtonosnog virusa u zapadnoj Africi, gde je više od 1.400 preminulo, a na hiljade je inficirano.

Za sada ne postoji lek ili vakcina za ebolu, a nekoliko medikamenata se nalazi u fazi ispitivanja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.