Japan neće u koaliciju za zaštitu brodova sa SAD

Izvor: B92, 18.Okt.2019, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan neće u koaliciju za zaštitu brodova sa SAD

Tokio -- Japanska vlada je saopštila da je donela odluku da se ne pridruži koaliciji za zaštitu komercijalnih brodova na Srednjem Istoku koju predvodi SAD.

Glavni sekretar vlade, Jošihida Suga, je rekao da će Japan nastaviti blisku saradnju sa SAD iako se neće pridružiti ovoj koaliciji koja teba da brani komercijalne brodove od, navodno, iranskih napada.

On je dodao da će Japan rasporediti ratne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << brodove u Omanskom zalivu, u Severnom arapskom moru ali ne i Ormuskom zalivu koji je centar američko-iranskih tenzija.

U junu je napadnut japanski tanker u Omanskom zalivu, a za to su SAD optužile Iran, i zahtevale od Japana da se pridruži koaliciji koju one predvode.

"Mir i stabilnost na Srednjem Istoku su izuzetno važni za medjunarodnu zajednicu, uključujući Japan" izjavio je Suga na konferenciji za medije i dodao da je, posle temeljnog razmatranja koje bi mere bile najefikasnije odlučeno da Japan preduzme sopstvene korake na tom planu.

Zadovoljenje japanskih energetskih potreba u najvećoj meri zavisi od uvoza nafte, pa ova dalekoistočna zemlja nastoji da zadrži prijateljske veze sa Iranom, koje bi bile ugrožene ulaskom u koaliciju koju predvode SAD.

Japanski premijer Šinzo Abe nastoji da pomogne u smanjivanju tenzije u odnosima Vašingtona i Teherana.

Ti odnosi su pogoršani otkako je američki predsednik Donald Tramp povukao svoju zemlju iz nukearnog sporazuma svetskih sila i Irana sklopljenog 2015. godine, i ponovo uveo sankcije koje su ugrozile funkcionisanje iranske privrede. Nakon toga Iran je počeo da ne poštuje dogovorene uslove za obogaćivanje urana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.