Japan napustilo preko pola miliona stranaca

Izvor: Vesti-online.com, 15.Apr.2011, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan napustilo preko pola miliona stranaca

Ukupno 531.000 stranaca napustilo je Japan između 12. marta i 8. aprila, saopštilo je danas japansko ministarstvo pravde.

Samo tokom prve sedmice nakon zemljotresa i cunamija koji su 11. marta pogodili Japan, otišlo je 244.000 stranaca, prenosi japanska agencija Kjodo.

Među ovih 531.000 ima 185.000 Kineza, 107.000 Južnokorejaca i 39.000 Amerikanaca. Postoji verovatnoća da je na ovakav razvoj uticala >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i odluka Međunarodne agencije za atomsku energiju da nivo nuklearne opasnosti u elektrani ''Fukušima'' podigne na sedmi stepen, koji je jednak onome u Černobilju.

Japansko ministarstvo je navelo i da je 302.000 stranaca došlo u Japan tokom ovih mesec dana, među kojima 58.000 tokom prve sedmice posle katastrofe. Zemljotres u Japanu je, inače, toliko snažan da je pomerio celu planetu Zemlju.

Japan je obavestio Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da je 28 radnika iz oštećene nuklearne elektrane Fukušima ozračeno visokom dozom radijacije tokom saniranja štete posle zemljotresa i cunamija.

Od 300 ljudi koji su angažovani u radovima na toj lokaciji, njih 28 akumuliralo je doze veće od 100 milisiverta, navodi IAEA, pozivajući se na podatke japanskih vlasti.

"Nijedan radnik službi za vanredne intervencije nije primio dozu koja premašuje japanski standard od 250 milisiverta", naglašava se u saopštenju.

Prosečna doza za zaposlene u nuklearnim elektranama je 50 milisiverta u periodu od pet godina. Prošlog meseca, dva radnika iz Fukušime prebačena su u bolnicu jer su im stopala bila izložena radijaciji od 170 do 180 milisiverta, kada su zagazili u kontaminiranu vodu. Radnici su se u međuvremenu oporavili.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.